Veelgestelde vragen

Op deze pagina hebben wij de meest gestelde vragen beantwoord. De belangrijkste vragen hebben we een eigen pagina gegeven om zo goed mogelijk uitleg te kunnen geven. De rest van de vragen zijn onderverdeeld in categorieën zodat je snel je vraag kunt zoeken. Uiteraard kun je ook altijd nog onze slimme keuzehulp doorlopen. 

Onze bedoeling is om zoveel mogelijk duidelijkheid te verschaffen. Mocht je vraag er dus niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op. Geen enkele vraag is te gek voor ons. Elke werkdag tussen 07:00 – 17:00 zitten we voor je klaar en op de app vaak ‘s avonds ook!

Contact
Levering

Wat is de levertijd?

Al onze waterontharders kunnen de volgende dag geleverd worden. Montage van de waterontharder door onze monteurs is momenteel binnen 3 weken te realiseren. Soms zelfs sneller als er snel geschakeld wordt met de planning!

Zijn de producten altijd voorradig?

Alle producten die wij aanbieden in de webwinkel zijn voorradig. In de huidige maatschappij is er niets vervelender dan wachten op je bestelde product. Wij hebben een magazijn van 3500m2 vol met ontharders en aanverwante producten! 

Als ik kies voor montage door VTE, wordt de ontharder dan vooraf verzonden?

Nee, de monteur neemt de waterontharder dan mee tijdens de montageafspraak. Ondanks dat in onze webwinkel in het betaalmenu staat “gratis verzending” is dit alleen van toepassing op de zelfmontages. 

Hoe weet ik wanneer mijn zelfmontage wordt afgeleverd?

Wij werken met een speciaal transportbedrijf. U krijgt altijd bericht, een belletje of een track en trace code van te voren.

 

Kan ik de ontharder zelf installeren?

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Ongeveer 30% van onze klanten kiest er voor om de ontharder zelf te installeren. Wij leveren een duidelijke handleiding bij de waterontharder. Daarnaast hebben wij een uitgebreide aansluit set samengesteld. Hiermee wordt de montage van de waterontharder stukken gemakkelijker. 

Hoe lang duurt de installatie als wij dit voor u doen?

Meestal zijn we 3 à 4 uren bezig. Dit is ook afhankelijk van het type huis en de situatie. 

Bij de zelfmontagekit staan lengtematen, welke moet ik kiezen?

De RVS flexibele leidingen worden aangesloten op de doorgezaagde waterleiding en op de achterkant (bovenkant) van de waterontharder (specifiek op de bypass) De benodigde lengte is afhankelijk hoe ver de bypass verwijderd is van de waterleiding. Meet dus uit hoe lang dit is, en kies de juiste maat. Als deze lengte langer is dan 150 cm, kies dan de kortste versie van 80 cm. De overige afstand zal dan moeten worden verlengd met een ander soort leidingwerk zoals upenor of Rehau. Wij adviseren om altijd een aansluitset te bestellen, de onderdelen hiervan zijn nodig bij het installeren, ook bij montage door ons.

Ik wil mijn waterontharder in de kelder plaatsen, kan deze het spoelwater omhoog pompen?

Onze waterontharders kunnen spoelwater wel tot 2 verdiepingen hoog verpompen. Er zit echter geen pomp in de ontharder. Door een speciale stand van de klep wordt het opgeslagen kalk met water doormiddel van de binnenkomende waterdruk weggepompt.

Hoort het zoutvat van een Aquapro Easy onder of boven de harscilinder te worden geplaatst?

De Easy is een meterkastmodel omdat het zoutvat los van de cilinder kan worden geplaatst. Dit creëert veel plaatsingsmogelijkheden. In de meeste gevallen wordt het zoutvat boven de harscilinder geplaatst. Hierdoor is er genoeg ruimte om zout het deksel te openen en zouttabletten bij te vullen, dit allemaal op comfortabele hoogte.

Wat is de levensduur van een Aquapro Waterontharder?

Aquapro Waterontharders hebben een levensduur van wel 20 jaar. Natuurlijk zal er wel eens een keer een storing plaats vinden. Het blijft techniek. Maar het mooiste is dat ieder onderdeel los kan worden vervangen. Dus mocht na 8 jaar beeldscherm kapot gaan? Geen probleem, wij sturen je een nieuwe die binnen 2 minuten vervangen is. Met dit principe kunnen wij u een levensduur van wel 20 jaar garanderen.  

Zijn VTE Waterontharders KIWA gekeurd?

Er is nog geen enkele waterontharder in Nederland Kiwa gekeurd. De aansluitmaterialen die wij er bij leveren zijn wel (voor zo ver als mogelijk) KIWA gekeurd. Daarnaast zijn onze apparaten voorzien van een CE keurmerk en beschikt ons hars over een levensmiddelen certificaat. Wij hebben onlangs nog contact hebben gehad met het KIWA instituut. We hebben namelijk geprobeerd om onze ontharders te laten keuren. Maar ze hebben toen bij KIWA aangegeven hier nog niet aan te willen beginnen. Wel werd er (onofficieel) aangegeven dat ze in een onderzoeksfase zitten en dat we een grotere kans maken om bij een van de eerste serie bedrijven een KIWA goedkeuring krijgen op een paar van onze waterontharders met als reden dat onze ontharders meerdere maatregelen tegen bacterievorming hebben en daarmee als veilig kunnen worden bestempeld.

Wat is de terugverdientijd van een waterontharder?

Een Aquapro waterontharder is binnen een paar jaar terugverdiend. Het grootste financiële gewin is de besparing op schoonmaakmiddelen, wasverzachter, en behoud van apparatuur zoals de mengkranen, douchekop en (vaat) wasmachines en overige apparaten die in contact staan met water zoals koffiezetapparaten, waterkokers en quookers. Afhankelijk hiervan kan een terugverdientijd worden berekend. Als je alleen al kijkt naar hoeveel langer een vaatwasser mee gaat dan is een waterontharder één van de beste investeringen voor je portemonnee en behoudt van je huis.  

Wat kost de ontharder in gebruik?

Dit is afhankelijk van het waterverbruik. Als er meer water wordt verbruikt dan spoelt de ontharder vaker waardoor er meer zout wordt verbruikt. Gemiddeld kunnen we zeggen dat er één zak nodig is per persoon per jaar en dat loopt op als de hardheid hoger is of er meer water wordt verbruikt. Sommige ontharders zijn voorzien van technieken om zout te besparen zoals bijvoorbeeld een droog zoutbed. Toch levert dit vaak spoelproblemen op omdat het pekelwater te weinig verzadigd is met zout. Gezien de besparing die dit oplevert en kosten van een zak zout kan een droog zoutbed in een particuliere ontharder eigenlijk niet uit. Je zou hiermee bijvoorbeeld een half zakje zout op jaarbasis besparen (€ 4,-) Terwijl de onderhoudskosten wel hoger uit zullen vallen. Ook is het afhankelijk wat voor soort kalk je gebruikt. Sommige waterontharderleveranciers verplichten hun klanten om dure zoutblokken te gebruiken. De garantie vervalt als een klant ander zout gebruikt. Hiermee verplichten ze je als het ware om in verhouding duur blokzout te kopen. Dit kan u op jaarbasis al snel € 100 euro extra kosten.

Onze woning wordt geheel gerenoveerd, dus alle leidingen zijn straks nieuw. Kan de ontharder direct in gebruik worden genomen (dit i.v.m potentieel kopergehalte in nieuwe leidingen)?

Een ontharder mag altijd worden aangesloten op zowel oude als nieuwe leidingen. Ook is het geen probleem om de hardheid op 0 graden dH af te stellen. Alleen in omgeving Rotterdam- Rijnmond is het water van iets andere samenstelling. Hier ontbreekt het bicarbonaat soms. In dit geval zullen we u vragen om een waterflesje op te sturen om dit even extra te testen.

Is zacht water slecht voor mijn koperen leidingen?

Uit onderzoek is gebleken dat water met 0°Dhniet slecht is voor de leidingen. Echter is niet alle water overal hetzelfde. Water met een laag zuurbufferend vermogen (tijdelijke hardheid) kan in sommige gevallen wel corrosief werken. Bij oude koperen leidingen kunnen dan koppelingen gaan lekken. Bij redelijk nieuwe huizen hebben wij dit nog nooit meegemaakt.

Mag ik mijn ketel afvullen met kalkvrij water?

Sommige fabrikanten van ketels hebben in de garantiebepaling vermeld dat deze niet met volledig onthard water afgevuld mag worden. Als u dus de ketel bijvult adviseren wij om de hardheid even iets omhoog bij te stellen.

Moet ik het hars ook vervangen of bijvullen?

Het hars van een waterontharder blijft 25 jaar goed. Wij geven hier zelfs 30 jaar garantie op. Ook hoeft het niet te worden bijgevuld of vervangen. Eenmaal in de 5 of 8 jaar kun je het reinigen met resin clean. Een schoonmaakmiddel speciaal voor hars. Hiermee zal de werking van ca. 80% weer naar 100% gaan.

Waarom is een chloormodule nodig? Moet ook chloor worden bijgevuld?

De chloormodule maakt automatisch in zeer kleine hoeveelheden chloor aan in het pekelwater van het reservoir. Bij regeneratie werkt dit ontsmettend en wordt het chloor direct weggepompt naar het riool. Het komt dus niet in contact met het drinkwater. Beschouw een chloormodule als een extra veiligheidsmaatregel tegen bacterievorming veroorzaakt door stilstaand water. In Nederland is een chloormodule niet verplicht omdat we een uitstekend netwerk hebben. In Duitsland en een aantal andere Europese landen is het wel verplicht omdat de kwaliteit van het water daar van het minder constante kwaliteit is.

Heeft een regendouche nog invloed op het type ontharder?

De Aquapro ontharders zijn allemaal voorzien van compact hars met een grote doorstroming capaciteit. Een algemene regel is dat als een harscilinder breder is er een grotere doorstroming plaats kan vinden. De waterleiding in NL geeft maar maximaal 2000 liter per. Onze ontharders kunnen tot wel 2500L per uur zuiveren zonder problemen. Mocht je een grotere wateraansluiting hebben dan zullen de ontharders met een bredere harskern (de Easy Large en de Allround) een net wat grotere flow aan kunnen omdat deze breder zijn. Maar nogmaals dit zou alleen merkbaar zijn bij een verbuik groter dan 2500L per uur.

Kunnen de Aquapro modellen ook op een hardheid van 0 kan worden ingesteld of is 1 altijd het minimum?

Op alle Aquapro modellen kan de resthardheid worden ingesteld van 0 tot 8 dH.

Hoeveel liter spoelwater verbruikt een ontharder?

Gemiddeld zal er ca 60 liter spoelwater worden verbruikt per regeneratie.

Heeft mijn lichaam dan geen kalk nodig?

Via de voeding krijgen we dagelijks genoeg kalkmineralen binnen. Mocht je toch wat kalk in je water willen behouden dan kunt je met de stelschroef de hardheid iets omhoog bijstellen.2°Dh is namelijk ook al zacht en veroorzaakt geen noemenswaardige kalkaanslag in de badkamer. Voor de huid is 0°Dh wel fijner. De meeste particulieren houden de hardheid op °Dh en draaien de stelschroef helemaal dicht. Voor openbare drinkwatervoorzieningen is een minimale hardheid verplicht. Dit geldt voor campings, sportscholen en dergelijke.

Na bijvoorbeeld een vakantie (zonder waterverbruik), is er dan gevaar voor besmetting?

De Aquapro ontharders spoelen op volume en tijd. Mocht u vlak voor de spoeling op vakantie gaan, maar het volume wordt net niet bereikt dan zal de ontharder alsnog gaan regeneren omdat hij ook wordt ingesteld op spoelen om de x aantal dagen. Hij zal dan spoelen met zout. De Aquapro Allround heeft hiervoor een vakantiemodus waarbij deze spoeling is in te stellen zonder zoutverbruik. U bent dus altijd zeker van schoon ververst water na terugkomst van vakantie of lange afwezigheid.

Verandert de smaak van mijn water?

Als je je hele leven hard water bent gewend en van de ene op de andere dag zacht water drinkt zonder kalk, dan zul je verschil proeven. Iedereen heeft een andere smaak en de meningen verschillen hierover. Soms vinden mensen het direct lekker en soms moeten mensen even wennen aan de ‘nieuwe’ smaak. Vaak vindt men het na enige tijd smakelijker dan ooit. Mocht je toch niet tevreden zijn over de smaak van het ‘nieuwe’ zachte water dan kun je de waterontharder gerust bijstellen, waardoor niet alle kalk wordt verwijderd. Er worden dan enkele graden Duitse Hardheid in het water behouden. Ook kun je het op deze manier afbouwen door de hardheid steeds wat naar beneden bij te stellen. Als voorbeeld maken wij weleens de vergelijking met koffie en suiker. Als je vanaf dag één abrupt stopt met suiker in je koffie dan is dit niet te drinken, maar als je dit afbouwt door steeds wat minder suiker te gebruiken komt er een moment waarbij je echt leert genieten van de pure smaak van koffie zonder suiker. Als je dan weer koffie met suiker proeft is dit ronduit smerig. Ook laten veel mensen de hardheid op bijvoorbeeld 1º of 2º Dh. staan. Wij waarschuwen mensen dan ook om nooit een ontharder te kopen waarbij de hardheid niet kan worden ingesteld. Dan wordt je geen keuze gelaten.

Kan ik een offerte opvragen? 

Sinds de nieuwe website in de lucht is richten wij ons op de doelgroep klanten die het leuk vinden om zich online grotendeels te oriënteren. Als hulpmiddel hebben wij daarom onze keuzehulp gelanceerd. Daarnaast hebben wij een 24/7 helpdesk die altijd bereikbaar is en waar al uw vragen worden beantwoordt. Daarnaast kunnen wij op afstand (soms met behulp van een paar foto’s) een offerte maken met daarin een vaste prijs gegarandeerd! Doe hier vrijblijvend een offerte aanvraag!

Wat is Duitse hardheid (Dh)?

Duitse hardheid is de eenheid waarin de totale hardheid wordt uitgedrukt. De totale hardheid bestaat uit kalk en magnesium deeltjes in het water. Deze deeltjes en dan met name calcium zorgen voor kalkaanslag. Als water verhit wordt dan gaat dit proces nog sneller. Daarom zitten waterkokers of de elementen van vaatwassers ook altijd vol met kalkafzetting. Er zijn ook Franse graden en andere meeteenheden. Deze kunnen allemaal omgerekend worden naar Duitse hardheid. Bij 0°Dh zit er geen kalk in en Nederlandse drinkwaterbedrijven mogen maximaal 14°Dh leveren. Meestal is de hardheid in Nederland 8 à 9 °Dh.

Vanaf welke hardheid heb ik een ontharder nodig?

Vanaf ongeveer 4°Dh zijn de voordelen van een waterontharder al merkbaar. Mensen met huidproblemen hebben baat bij zachter water. Kleine kalkdeeltjes kunnen in de porien gaan zitten waardoor een erg droge huid kan ontstaan. Eigenlijk kunnen we stellen dat een waterontharder meer comfort geeft op meerdere vlakken.

Proeft mijn water zout?

Je zult nooit zout water kunnen proeven. De zoutblokjes waarmee de harskern van de ontharder wordt geregenereerd bestaat uit keukenzout (natriumchloride). Van dit zout wordt het natrium gewisseld met kalk en tezamen met de chloride weggespoeld naar de afvoer. De harsbolletjes bevatten daarna alleen nog natrium. Natrium is de helft van keukenzout en alleen met de chloride proeft het zout. Natrium is gezond en een belangrijk in een evenwichtige voeding. Mocht u een natrium arm dieet hebben dan is het nog niet schadelijk omdat de hoeveelheid natrium in het niet bij natrium wat in voeding zit. Als je helemaal geen natrium mag hebben kan je het beter niet drinken. Raadpleeg een arts als je zekerheid wil. De hoeveelheid natrium die de ontharder toevoegt 0,0075 gram (7,5mg) per graad Dh die je er aan kalk uithaalt. De bovengrens in natrium is volgens het drinkwaterbesluit 150mg/l. als je 10 graden zou verwijderen dan zit je nog maar op 75mg/l natrium.

Hoe vindt het bijvullen van het zout plaats?

Hiervoor moet het deksel worden verwijderd of opengeschoven en worden ‘bijgestort’. Sommige mensen gebruiken een schepje of een bakje om de zouttabletten uit de zak te scheppen en in het zoutreservoir te doen als het zoutreservoir wat moeilijker te bereiken is.

Kun je gemakkelijk zien of het zout (bijna) op is?

Ja, je kunt het deksel er af halen en kijken hoe ver het zoutniveau is gezakt. Tevens hebben de Aquapro Easy en en Allround modellen een zoutdetectie systeem die gaat piepen als het zout op is. Alleen moet je deze optie beschouwen als noodoplossing, het systeem zal pas gaan piepen als alle zout is opgelost. Hierdoor ben je eigenlijk al te laat en zul je enkele dagen hard water hebben. Het is daarom beter om zo nu en dan even het zout te controleren en bij te vullen.

Hebben de ontharders ook Wifi?

De Aquapro Easy en Allround zijn Wifi ready. Dit betekent dat er een module op kan worden geplaatst. Vooralsnog hebben we besloten om deze nog niet te leveren omdat de fabrikant deze nog aan het optimaliseren is. Wij komen pas met de module op de markt als het ook echt een meerwaarde biedt en storingvrij werkt.

Hoe lang duurt het regenereren?

Het regenereren duurt ongeveer 45 minuten. Tijdens regeneratie is geen zacht water beschikbaar, daarom staat de ontharder ingesteld om ‘s nachts om 2:00 uur te spoelen.

Maakt het regenereren geluid?

Het geluid van een regeneratie is ongeveer te vergelijken met een stromende kraan. Wij adviseren niet om er naast te gaan slapen, maar als de ontharder in een aparte ruimte staat zoals de meterkast of de trapkast of kelder dan hoor je het meestal al niet meer.

Wat is het zoutverbruik?

Wij hebben onze ontharders afgesteld zodat deze de harscilinder goed reinigt en er geen kalk in blijft zitten. Qua zoutverbruik mag u de regel hanteren van ca. 1 zak zout (25kg) per persoon per jaar. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de instellingen, aantal liters hars, grootte van het zoutvat etc.