Drukverhoging van VTE

Bij veel huizen is de waterleidingdruk laag. Je merkt dit aan een zacht straaltje water uit de waterkraan. Het duurt lang voordat je waterkoker gevuld is en douchen is ook niet echt comfortabel. Sommige waterontharders (vaak stroomloze modellen) zorgen ook nog eens voor een extra drukverlies. Het is daarom belangrijk om te weten dat je een lage druk eenvoudig kunt verhogen. Hieronder eerst een uitleg over waterdruk en drukverlies.

Waarom hebben veel mensen last van te weinig waterdruk?

Het waterleidingbedrijf is verplicht om te zorgen dat het water met minimaal 2.5 bar je huis binnen komt. Hoe is het dan toch mogelijk dat de waterdruk in veel huizen te laag is? Er zijn meerdere factoren die zorgen voor drukverlies. De belangrijkse factoren zijn de horizontale en verticale afstand van het leidingwerk. Horizontaal wordt de druk vooral beperkt door (haakse) bochten in het leidingwerk. Dit komt vaker voor in oudere huizen dan in nieuwbouwwoningen. Vandaag de dag berekent een goede installateur vooraf hoe het waterleidingsysteem moet worden aangelegd.

Obstakels

Elk obstakel (bocht of koppeling) heeft een verschillende weerstandswaarde. Dit wordt door de installateur berekend en in kaart gebracht om het zo gunstig mogelijk aan te sluiten. Daarnaast is de verticale hoogte van belang. Elke meter waarbij het water omhoog moet worden gebracht zorgt voor een daling van 0,1 bar. Dat betekent dus dat de waterdruk op de eerste verdieping nog maar 2.1 is en op de tweede verdieping nog maar 1.8. De totale drukval is dus de som van de drukvallen per obstakel en de verticale hoogte.

Hoe zorg ik voor meer waterdruk?

  • Kijk eerst of de zeefjes van de kranen niet zijn verstopt
  • Controleer of de hoofdkraan helemaal is opengedraaid

Mocht de waterdruk nog steeds te laag zijn dan zijn er verschillende manieren om dit te verhogen. We gebruiken hier altijd pompen voor. Wij hebben alleen pompen in ons assortiment die RVS zijn uitgevoerd en kiwa gekeurd zijn. RVS zorgt er voor dat er niets verandert aan de kwaliteit van het drinkwater. De grootste verschillen tussen de drukverhogingspompen zijn de manieren waarop deze in- en uitgeschakeld worden.

Wat is een hydrofoorsysteem?

De beste manier om de waterdruk te verhogen is om een hydrofoorpomp te gebruiken. Het voordeel van een hydrofoor is dat deze automatisch inschakelt als er watervraag is. In het pompsysteem zit een soort watervoorraad wat onder druk staat. Als je een klein beetje water gebruikt dan wordt eerst deze voorraad gebruikt. De pomp zal nog niet aan slaan. Naarmate er meer water wordt afgenomen en de druk in het voorraadvat daalt tot een bepaald punt, zal via een drukschakelaar de pomp worden geactiveerd die de voorraad water weer aanvult. Door dit interne drukvat (expansievat) bespaar je veel stroom omdat de pomp niet bij iedere waterdruppel aanslaat. Ook heb je minder waterslag in de leidingen omdat dit ook wordt opgevangen in het drukvat. Dit zorgt voor een langere levensduur van de pomp, de leidingen en kranen.

Waarom een frequentiegestuurde pomp?

Een pomp verbruikt bij het aanslaan zes keer zoveel stroom dan wanneer de pomp constant zou draaien. Om dit te voorkomen wordt er vaak een frequentieregeling toegepast. Een frequentiebesturing zorgt er voor dat de pomp langzaam opstart en gaat draaien naar waterbehoefte. Dus soms draait deze maar op 10%, soms op 60%. Als er volop water wordt gevraagd zal hij op toeren naar 100%. Een frequentiegestuurde pomp zorgt ook voor stroombesparing en een verlengde levensduur. De nieuwe DAB E.sybox is uitgerust met een frequentiegeregeld systeem.

Huidige assortiment

Op deze pagina staan onze drukverhogingssystemen uit ons huidige assortiment. We hebben een aantal systemen geselecteerd die van hoogwaardige kwaliteit zijn. De DAB is zelfs voorzien van het veiligheidskeurmerk KIWA.De aansluitmaterialen die we verkopen zijn samengesteld door een Sterkin erkende installateur. Al met al ben je dus verzekerd van kwaliteit en dat voor de laagste prijs!

Dit is waarom jij voor ons kiest

Twijfel je nog?

Dan heb je ongetwijfeld de keuzehulp nog niet doorlopen!
Via onderstaande knop weet je na 4 vragen welke waterontharder het meest geschikt is in jouw situatie!