Waterontharder in de meterkast? 

In principe kan in iedere ruimte een waterontharder worden geplaatst, toch is de meterkast vaak de meest ideale ruimte. Wij baseren ons advies op de aanwezigheid van de watermeter en de afvoer. In de meeste gevallen sluiten wij de afvoer aan in de kruipruimte . Hier bevinden zich meerdere afvoer/rioolleidingen waar de afvoerslang direct op aan kan worden gesloten .

Eerste keuze: waterontharder in meterkast

De meterkast is veruit de meest geschikte plaats om een waterontharder te monteren. De watermeter zit vaak onderin en er kunnen gemakkelijk twee RVS flexibele leidingen worden aangelegd van en naar de watermeter zonder extra leidingwerk. Daarnaast is de meterkast toch al een technische ruimte waarin alle techniek samen komt. Hierdoor hoef je niet andere ´schaarse´ vierkante meters van je huis op te offeren voor een waterontharder. Als er geen afvoer in de meterkast zit dan boren we vaak een gat door de vloer en sluiten wij de afvoerslang aan op de dichtstbijzijnde rioolbuis in de kruipruimte.

Tweede keuze: berging/bijkeuken/trapkast/garage

Af en toe komt het voor dat er in de meterkast te weinig ruimte is voor een waterontharder. In dat geval is de bijkeuken, berging of garage een ideale ruimte. Hier is vaak genoeg ruimte waardoor er ook een zoutvoorraad in de buurt van de waterontharder kan worden opgeslagen. Ook hier is de aanwezigheid van een kruipruimte onder het huis belangrijk. Direct na de watermeter moeten twee leidingen van en naar de ontharder worden aangelegd. Het aansluiten van de afvoer is meestal ook geen probleem bij een plaatsing in de berging of bijkeuken omdat deze vaak aanwezig is.

Derde keuze: kelder

Ook de kelder is een goede plek voor een waterontharder (mits de kelder droog staat natuurlijk) Bij veel huizen is de watermeter daar ook aanwezig. Zo niet dan moet er een aanvoer en retourleiding kan worden aangelegd vanaf de watermeter. Ook moet er een afvoer en stopcontact aanwezig zijn. Al onze ontharders kunnen overigens het spoelwater tot wel een etage ‘hoger’ wegpompen. Ook kan in de kelder gemakkelijk een zoutvoorraad worden opgeslagen.

Vierde keuze: Kruipruimte/ruimte bij watermeter (meterput)

Het is mogelijk om een waterontharder te plaatsen in de kruipruimte of meterput. Wij zijn hier geen voorstander van. Vaak is het vochtig in de kruipruimtes en is het moeilijk om zout bij te vullen. Ook is er vaak geen stroomvoorziening aanwezig. Officieel mag er geen stopcontact in de kruipruimte worden geplaatst dus dit raden wij dan ook niet aan. Mocht je geen andere plaats hebben, neem dan even contact met ons op voor overleg.

Geen kruipruimte aanwezig?

Soms komen we één van bovenstaand situaties tegen waar de ontharder goed past, maar waar geen kruipruimte aanwezig is. Hierdoor kunnen we de afvoer niet aansluiten. In dit geval moeten we even creatief zijn en zijn er nog een aantal mogelijkheden. Hieronder een klant waarbij er geen kruipruimte was. De badkamer bevond zich achter de meterkast waar de ontharder was geplaatst. Daarom heeft onze monteur door de muur geboord en de afvoer aangesloten op de spoelbak van de badkamer.

Afvoer soms naar regenpijp of riool

Hier zie je een situatie bij een klant die ook geen kruipruimte had. De monteur heeft de ontharder in de meterkast geplaatst. De meterkast zat bij de voordeur. Daarom heeft de monteur vanuit de meterkast naar buiten geboord onder het maaiveld en hier buiten de dichtstbijzijnde afvoerbuis opgezocht en aangesloten. Een regenpijp zou handiger zijn geweest, die zitten meestal dichterbij en aan de gevel. Al met al is het toch nog goed gekomen.

Overige mogelijkheden

Mocht je beperkte ruimte hebben en bovenstaande mogelijkheden geen optie zijn dan moeten we concluderen dat het niet gaat lukken. Je moet dan de afweging maken. Onderstaande klant had geen ruimte, maar wilde om medische redenen (huidproblemen) toch absoluut zacht water. In overleg hebben we daarom besloten de ontharder in het toilet te plaatsen. Misschien niet de mooiste ruimte, maar toch zacht water!

Alle stappen nog even op een rijtje!

  1. Bepaal of je zelf gaat monteren, of dat je dit aan ons overlaat.
  2. Kies de juiste ruimte in je huis (als het goed is weet je dat nu)
  3. Meet de afstand van de watermeter tot gewenste plaats van de ontharder. Is de afstand langer dan 2 meter, dan is er extra leidingwerk noodzakelijk. Laat dit ons even weten.
  4. Meet de afstand van de ontharder tot de dichtstbijzijnde afvoer. Is dit langer dan 6 meter dan is er een extra lange afvoerslang noodzakelijk. Laat dit ons even weten.
  5. Is er een netvoeding (stopcontact) aanwezig? Is de afstand langer dan 2 meter dan is er een speciale extra verlengkabel noodzakelijk. Laat dit ons even weten.
  6. Moet er worden geboord, controleer dan of er vloer-/verwarmingsbuizen, gas- of elektriciteitsleidingen aanwezig zijn in de muren of vloeren. Laat dit ons even weten. Hiermee wordt schade voorkomen.
  7. Bestel de waterontharder in onze webwinkel en geniet snel van heerlijk zacht water! 🙂

Kies de waterontharder die bij jou past

Doe de keuzehulp