Welke ruimte is het meest geschikt in jouw woning? 

In principe kan een waterontharder in iedere ruimte worden geplaatst. Toch is de meterkast vaak de meest geschikte ruimte. Hieronder uitleg over de meest geschikte ruimte voor je waterontharder!

Download schema Zelfmontage

Meterkast

De meterkast is veruit de meest ideale ruimte om je waterontharder te monteren. De watermeter zit vaak onderin waardoor er gemakkelijk twee RVS flexibele leidingen kunnen worden aangelegd van en naar de watermeter (zonder extra leidingwerk) Daarnaast is de meterkast toch al een ‘technische ruimte’ waar alle techniek samen komt. Hierdoor hoef je geen andere ´schaarse´ vierkante meters van je huis op te offeren voor een waterontharder. Als er geen afvoer in de meterkast zit dan boren we vaak een gaatje door de vloer en sluiten wij de afvoerslang aan op de dichtstbijzijnde rioolbuis in de kruipruimte. Het is dus wel belangrijk om te controleren of je een kruipruimte hebt onder je meterkast! Onze Aquapro Easy serie is speciaal ontwikkeld voor in de meterkast doordat de harscilinder en het pekelreservoir gesplitst zijn. Maar als er genoeg ruimte is monteren we ook net zo graag een Black Edition in een meterkast!

Berging/bijkeuken/trapkast/garage of andere ‘open ruimte’

Soms is de meterkast gewoon te klein, maar zit hier wel de watermeter. In dat geval gaan we kijken naar de bijkeuken, trapkast, berging of garage. Nu is de aanwezigheid van een kruipruimte onder het huis nog belangrijker.  Vanuit de meterkast (direct na de watermeter) trekken we dan twee leidingen naar deze ruimte (van de waterontharder) en weer terug. Op deze manier kunnen we dus overal op de begane grond de waterontharder aansluiten, mits er kruipruimte onder zit!  (De afvoer sluiten we dan ook direct aan in de kruipruimte op een rioleringsbuis)  Voor dergelijke ‘open ruimtes’ adviseren wij onze Aquapro Allround waarbij de harcilinder en het pekelreservoir gecombineerd zijn in één unit die stevig op de grond staat.  

Kelder

Ook de kelder is een goede plek voor een waterontharder (mits de kelder droog staat natuurlijk) Bij veel huizen is de watermeter daar ook aanwezig. Ook dient er een afvoer en stopcontact aanwezig zijn. Al onze ontharders kunnen overigens het spoelwater tot wel twee etages hoger’ wegpompen. Dus het maakt niet uit of de afvoerbuis hoger ligt dan de waterontharder.  Bijkomend voordeel is dat je in de kelder gemakkelijk je zoutvoorraad naast de ontharder kan opslaan en dat er vaak ook nog genoeg ruimte is voor een drukverhoger!

Kruipruimte/ruimte bij watermeter (meterput)

Het is mogelijk om een waterontharder te plaatsen in de kruipruimte of meterput. Wij zijn hier geen voorstander van. Vaak is het vochtig in de kruipruimtes en is het moeilijk om zout bij te vullen. Ook is er vaak geen stopcontact aanwezig. Officieel mag er geen stopcontact in de kruipruimte worden geplaatst dus dit raden wij dan ook niet aan. Mocht je geen andere plaats hebben, neem dan even contact met ons op voor overleg. Wij gaan dan kijken of de situatie veilig is waarna wij ook in de kruipruimte de waterontharder kunnen plaatsen!

Geen kruipruimte aanwezig?

Als er geen afvoer aanwezig is en ook geen kruipruimte moeten we soms creatief handelen. Hieronder een klant waarbij er geen kruipruimte was.  De waterontharder hebben we in de meterkast geplaatst. Achter de meterkast zat de badkamer. Daarom heeft onze monteur door de muur geboord en de afvoer aangesloten op de fontein van de badkamer. Dus in dat geval, kijk of er een keuken, toilet, badkamer etc. aanwezig is achter, naast of boven de waterontharder. 

Afvoer soms naar regenpijp of riool

Hier zie je een situatie bij een klant die ook geen kruipruimte had. De monteur heeft de ontharder in de meterkast geplaatst. De meterkast zat bij de voordeur. Daarom heeft de monteur vanuit de meterkast naar buiten geboord onder het maaiveld en hier buiten de dichtstbijzijnde afvoerbuis opgezocht en aangesloten. Een regenpijp zou handiger zijn geweest, die zitten meestal dichterbij en aan de gevel. Al met al is het toch nog goed gekomen.

Onze monteurs zijn niet bang voor een uitdaging!

Mocht je twijfelen of het wel of niet gaat passen? Geen probleem! Onze adviseurs kunnen snel uitsluitsel geven, vaak met behulp van een foto via de app/mail of desnoods met een technisch werkbezoek bij je thuis. Onze monteurs zijn gelukkig niet bang voor een uitdaging en bij twijfelgevallen gaan we het gewoon proberen! Mocht het dan toch niet passen en wij onverrichte zaken naar huis gaan. Dan ben je ons in geen geval kosten schuldig en storten wij het complete aankoopbedrag weer terug!

Daarnaast zijn onze monteurs allemaal erkende en ervaren installatiemonteurs. Ze hebben kennis van de nieuwste installatietechnieken en materialen die ze ook bij zich hebben in de bus. Hiermee bent je verzekerd van de meest professionele en veilige montage van je waterontharder!

Alle stappen nog even op een rijtje!

  1. Bepaal of je zelf gaat monteren, of dat je dit aan ons overlaat.
  2. Kies de juiste ruimte in je huis (als het goed is weet je dat na het lezen van bovenstaande informatie)
  3. Meet de afstand van de watermeter tot gewenste plaats van de ontharder. Is de afstand langer dan 2 meter? Geen probleem, dan kunnen wij extra leidingwerk aanbrengen tijdens de montage.
  4. Kijk of er een afvoer of een kruipruimte in de buurt zit .
  5. Kijk of er een stopcontact aanwezig is (als de afstand tot stopcontact langer is dan 2 meter, geen probleem dan gebruiken wij een speciale verlengde adapter)
  6. Bestel de waterontharder in onze webwinkel en geniet snel van heerlijk zacht water! 🙂

Kies de waterontharder die bij jou past

Doe de keuzehulp