Hoe groot moet mijn waterontharder zijn?

‘Groter is beter’ hoor je vaak. Dit principe is perse van toepassing op een waterontharder. Een goede waterontharder is afgestemd op het waterverbruik en de binnenkomende hardheid. Toch zijn wij wel voorstander van een beetje overcapaciteit!

Waterverbruik per persoon

Gemiddeld genomen verbruikt één persoon ca 120L leidingwater per dag in Nederland. Stel dat je dus met 4 personen woont dan verbruik je ca. 480L oftewel 0.5m3 per dag afgerond. De harsinhoud moet dus groot genoeg zijn om deze 500L te kunnen ontharden. Als je een te kleine waterontharder hebt of te veel water verbruikt (is hetzelfde) dan raakt het hars te snel verzadigd en kan dan geen kalk meer opnemen. Op dit moment heb je dus hard water, terwijl de dag nog niet eens voorbij is. Dit is een voorbeeld van een veel te kleine ontharder. Een gemiddelde waterontharder hoort een harscapaciteit te hebben waarmee er minimaal 4 kan worden overbrugd alvorens te gaan regenereren.

Exacte berekening intervaltijd regeneratie (spoelvolume)

Voor de geintresseerde klanten willen we graag uitleggen met hoeveel hars er hoeveel kalk kan worden verwijdert uit het water. Eén liter hars kan ca 2500 hardheid eenheden (Dh) verwijderen. Als de hardheid 1ºDh zou zijn dan zou 1 liter hars dus 2500 liter water kunnen zuiveren. In termen van waterverbuik praten vaak over kuubs. Dus 1 liter hars kan 2.5 kuub water zuiveren met een hardheid van 1 ºDh. Stel dat je een waterontharder hebt met 12 liter hars, dan zou je dus 12 x 2.5 m3 = 30 kuub water kunnen zuiveren mits de hardheid 1º Dh zou zijn. Echter is de hardheid geen 1º Dh maar meestal bijvoobeeld 8º Dh. Dus dan delen delen we de inkomende hardheid door het aantal kuubs (30 / 8ºDh = 3.75 kuub) Dit betekent dat de interval van de spoeling 3.5 kuub bedraagt. Bij een gezin van 4 personen (4 x 120L = 480L) zou de waterontharder dus spoelen om de 7 dagen, een ideaal spoelvolume.

Meest ideale intervaltijd

Intervaltijd is de tijd tussen de regeneraties door. Uit ervaring kunnen we stellen dat de meest gewenste intervaltijd om de 4 tot 8 dagen is. Een te lange interval tijd kan een aantal nadelen opleveren. Voorbeelden hiervan zijn kanaalvorming en bacterievorming in het hars. Sommige ontharders (bijvoorbeeld stroomloze modellen zoals hieronder) hebben geen mogelijkheid tot het instellen van maximale (automatische) interval. Mocht je dus op vakantie gaan dan zal de waterontharder net zo lang wachten met regenereren tot je weer water verbruikt bij thuiskomst. De betere waterontharders hebben een instelbare intervaltijd (dwangregeneratie) en soms zelfs nog een vakantiemodus om er voor te zorgen dat er nooit stilstaand water in een waterontharder kan blijven staan.

Vaak hebben stroomloze waterontharders maar 3 liter hars en een erg klein pekelreservoir.

Minimale hoeveelheid hars

Nu je de intervaltijd kunt berekenen kun je zelf de hoeveelheid benodigd hars bepalen. Wij hanteren een stelregel dat je eigenlijk altijd een waterontharder moet hebben met minimaal 7 liter hars en een pekelvat waarin minimaal 15 kg gaat.Qua aantal liters hars zou een kleinere waterontharder wel goed werken, alleen zou deze erg vaak regenereren.

Ook de breedte van de harskern is belangrijk. Kleine ontharders hebben vaak meer remming op het hars. Ook doen fabrikanten dit soms express en laten ze het water langzamer door het hars stromen omdat anders het kalk niet meer wordt verwijdert en er een harsdoorbraak plaats vindt. Hierdoor neemt de druk nog meer af. Vaak zijn het de stroomloze waterontharders die fabrieksmatig worden geremd.

Minimale zoutvoorraad in pekelreservoir

Minstens zo belangrijk is is de minimale hoeveelheid kg zout wat in het pekelreservoir past. Ontharders die werken op grote zoutblokken kunnen maar 2 x 4 kg zout kwijt. Hiermee blijf je aan het bijvullen. Wij verkopen onze waterontharders met een minimaal pekelreservoir van 15 kg en het liefst 25 kg. Ook voor het pekelreservoir geldt dus dat je beter wat overcapaciteit kunt hebben dan dat je net op het randje zit. Hiermee bespaar je veel energie doordat je niet steeds zout bij hoeft te vullen of te controleren.

En te veel hars?

Te veel hars is niet nadelig, mits de waterontharder is voorzien van een automatische verversingsmogelijkheid en eventueel andere eventueel andere maatregelen ter preventie van stilstaand water en bacterievorming. Helaas worden waterontharders wel duurder naarmate de harsinhoud stijgt. Ook wordt de waterontharder logischerwijs steeds groter waardoor hij minder goed kan passen in je beoogde opstellingsruimte. Wij zijn persoonlijk voorstander van een beetje overcapaciteit qua hars. Op de foto zie je de Aquapro Easy Medium en Large. De harscilinders bevatten veel hars en hebben een hoge doorstroomcapaciteit doordat ze breed zijn.

Conclusie

De meest ideale situatie is om een waterontharder te kiezen die net wat overcapaciteit in zowel hars als aantal kilo´s zout in het pekelreservoir zodat je ook bij wat meer waterverbruik de nodige reservecapaciteit over hebt. Hieronder hebben we een tabel gemaakt om je te helpen.

Aantal personen Minimaal geadviseerd aantal liters harsMinimaal geadviseerd aantal kg in zoutreservoir
1 -37L hars20 kg zoutvat
2 -510L hars20 kg zoutvat
3 -712.5L hars25 kg zoutvat
5 -1018L of 25L hars25 kg zoutvat
MKB/HORECA2 x 10L of 2 x 28L hars100 kg zoutvat
Bedrijfsmatigvanaf 2 x 60L tot 2 x 200L300 kg zoutvat

Kies de waterontharder die bij jou past

Doe de keuzehulp