Hoe groot moet mijn waterontharder zijn?

‘Groter is beter’ hoor je vaak. Dit principe is niet perse van toepassing op een waterontharder. Een goede waterontharder is afgestemd op het waterverbruik en de binnenkomende hardheid. Toch zijn wij wel voorstander van overcapaciteit!

Waterverbruik per persoon

Gemiddeld genomen verbruikt één persoon ca 125L leidingwater per dag in Nederland. Stel dat je dus met 4 personen woont dan verbruik je ca. 500L per dag. De harsinhoud moet dus sowieso groot genoeg zijn om deze 500L te kunnen ontharden. Maar dit is nog steeds te klein. Een gemiddelde waterontharder hoort een harscapaciteit te hebben waarmee er minimaal 5 tot 7 dagen  kan worden overbrugd alvorens deze hoeft te regenereren.

Exacte berekening intervaltijd regeneratie (spoelvolume en liters hars)

Voor de geïnteresseerde mensen willen we graag uitleggen met hoeveel hars er hoeveel kalk kan worden verwijdert uit het water. Eén liter hars kan ca 2500 hardheid eenheden (Dh) verwijderen. Als de hardheid 1ºDh zou zijn dan zou 1 liter hars dus 2500 liter water kunnen zuiveren. In termen van waterverbuik praten vaak over een kuub. Dus 1 liter hars kan 2.5 kuub water zuiveren met een hardheid van 1 ºDh. Stel dat je een waterontharder hebt met 12 liter hars, dan zou je dus 12 x 2.5 m3 = 30 kuub water kunnen zuiveren mits de hardheid 1º Dh zou zijn. Echter is de hardheid geen 1º Dh maar meestal bijvoobeeld 8º Dh. Dus dan delen we de hardheid door het aantal kuubs (30 / 8ºDh = 3.75 kuub) Dit betekent dat de interval van de spoeling 3.5 kuub bedraagt. Bij een gezin van 4 personen (4 x 125L = 500L) zou de waterontharder dus spoelen om de 7 dagen, een ideaal spoelvolume!

Vaak hebben stroomloze waterontharders maar 3 liter hars en een erg klein pekelreservoir.

Minimale hoeveelheid hars

Het is dus niet moeilijk om de juiste hoeveelheid benodigd hars te bepalen. Wij hanteren een stelregel dat je eigenlijk altijd een waterontharder moet hebben met minimaal 7 liter hars en een pekelvat waarin minimaal 20 kg gaat.

Ook de breedte van de harskern is belangrijk. Kleine ontharders met smalle harscilinders geven vaak meer remming op het hars. Ook doen fabrikanten dit soms expres ze laten dan met opzet het water langzamer door het hars stromen omdat anders het kalk niet goed kan worden verwijdert en er een harsdoorbraak plaats vindt.

Het gevolg is dat de druk hierdoor erg afneemt. Vaak zijn het de stroomloze waterontharders die fabrieksmatig worden geremd.

Minimale zoutvoorraad in pekelreservoir

Minstens zo belangrijk is de hoeveelheid zout wat in het pekelreservoir past. Ontharders die werken op grote zoutblokken kunnen maar 2 x 4 kg zout kwijt. Hiermee blijf je aan het bijvullen. Wij verkopen onze waterontharders met een minimaal pekelreservoir van 20 kg en het liefst 25 kg. Ook voor het pekelreservoir geldt dus dat je beter wat overcapaciteit kunt hebben dan dat je net op het randje zit anders blijf je aan het zout bijvullen.

En te veel hars?

Te veel hars is niet nadelig, mits de waterontharder is voorzien van automatische verversingsmogelijkheid en/of andere maatregelen ter preventie van stilstaand water en bacterievorming. Op de foto zie je de Aquapro Easy Medium en Large. De harscilinders bevatten veel hars en hebben een hoge doorstroomcapaciteit doordat ze erg breed zijn. Hiermee verzekeren wij je van een hoge doorstroomcapaciteit!.

Conclusie

De meest ideale situatie is om een waterontharder te kiezen die overcapaciteit heeft in zowel harsinhoud als aantal kilo´s zout wat in het pekelreservoir past. Hierdoor heb je ook bij hoger waterverbruik genoeg capaciteit over. Hieronder hebben we een tabel gemaakt waarin wij hebben berekend.

Aantal personen Minimaal geadviseerd aantal liters harsMinimaal geadviseerd aantal kg in zoutreservoir
1 -37L hars20 kg zoutvat
2 -510L hars20 kg zoutvat
3 -712.5L hars25 kg zoutvat
5 -1018L of 25L hars25 kg zoutvat
MKB/HORECA2 x 10L of 2 x 28L hars100 kg zoutvat
Bedrijfsmatigvanaf 2 x 60L tot 2 x 200L300 kg zoutvat

Kies de waterontharder die bij jou past

Doe de keuzehulp