Hoe groot moet mijn waterontharder zijn?

‘Groter is beter’ hoor je vaak. Dit principe is niet persé van toepassing op een waterontharder. Een goede waterontharder is afgestemd op je waterverbruik en de hardheid van het water.  Hoe hoger de hardheid en je waterverbruik, des te eerder zit het harsfilter ‘vol’ en gaat het regenereren. De kunst is om de ontharder te kiezen die niet te vaak regenereert. Als een waterontharder te vaak regenereert verbruikt hij meer zout, spoelwater en is de slijtage hoger en de levensduur korter.  Daarom zijn wij voorstander van een waterontharder met wat overcapaciteit!

Direct naar formaat

Als eerste kijken wij naar je dagverbruik

Gemiddeld genomen verbruikt één persoon ca 125L leidingwater per dag in Nederland. Stel dat je dus met 4 personen woont dan verbruik je ca. 500L per dag. De harsinhoud van je waterontharder moet in dat geval dus groot genoeg zijn om deze 500L te kunnen ontharden, anders heb je in de avond alweer hard water. Maar deze inhoud is nog steeds te weinig. de juiste waterontharder hoort genoeg hars te hebben waarmee hij minimaal 5 tot 7 dagen zacht water kan geven alvorens hij weer hoeft te regenereren.

Exacte berekening intervaltijd regeneratie (spoelvolume en liters hars)

Voor de geïnteresseerde mensen willen we graag uitleggen met hoeveel hars er hoeveel kalk kan worden verwijderd uit het water. Eén liter hars kan ca 2500 hardheid eenheden (Dh) verwijderen. Als de hardheid 1ºDh zou zijn dan zou 1 liter hars dus 2500 liter water kunnen zuiveren. In termen van waterverbuik praten vaak over een kuub. Dus 1 liter hars kan 2.5 kuub water zuiveren met een hardheid van 1 ºDh. Stel dat je een waterontharder hebt met 12 liter hars, dan zou je dus 12 x 2.5 m3 = 30 kuub water kunnen zuiveren mits de hardheid van het te ontharden water 1º Dh zou zijn. Echter is de hardheid geen 1º Dh maar bijvoorbeeld 8º Dh wat in Nederland veel voorkomt. Dus dan delen we de hardheid door het aantal kuubs (30 / 8ºDh = 3.75 kuub) Dit betekent dat 3.5 kuub  wordt onthard per interval van de spoeling. Bij een gezin van 4 personen (4 x 125L = 500L) zou de waterontharder dus spoelen om de 7 dagen, een ideaal spoelvolume!

Vaak hebben stroomloze waterontharders maar 3 liter hars waardoor het water er moeilijker door heen kan stromen.

Minimale hoeveelheid hars

Het maakt niet zo veel uit als je bovenstaande berekening niet helemaal snapt. Wij hanteren de vuistregel dat je eigenlijk altijd een waterontharder moet hebben met minimaal 7 liter hars en een pekelvat waarin minimaal 20 kg gaat. Je zit dan altijd aan de veilige kant uitgaande van een ‘standaard’ gezinssituatie.   

Ook de breedte van de harskern is belangrijk. Kleine ontharders met smalle harscilinders geven vaak meer remming op het hars. Ook doen fabrikanten dit soms expres. Men laat dan met opzet het water langzamer door het hars stromen omdat het kalk anders niet goed genoeg kan worden verwijderd en er een zogeheten ‘harsdoorbraak’ plaats vindt. Het nadeel hiervan is dat de waterdruk erg afneemt. Vaak zijn het de stroomloze waterontharders die fabrieksmatig worden geremd. 

Minimale zoutvoorraad in pekelreservoir

Minstens zo belangrijk is de hoeveelheid zout die in het pekelreservoir past.  Bij ontharders met een klein zoutvat blijf je maar zout bijvullen. Ontharders die werken op grote zoutblokken zijn hier een voorbeeld van. Deze modellen kunnen maar 2 x 4 kg zout kwijt. Wij leveren daarom pekelreservoirs met een inhoud van minimaal 20 kg en het liefst 25 kg.  Hierdoor hoef je niet vaak zout bij te vullen!

En te veel hars?

Te veel hars is niet nadelig, mits de waterontharder is voorzien van een automatische verversingsmogelijkheid of andere maatregelen ter preventie van stilstaand water en bacterievorming. Hiermee hou je het filterhars schoon en bacterievrij. 

Op de foto zie je de Aquapro Easy, Medium en Large. De harscilinders bevatten veel hars en hebben een hoge doorstroomcapaciteit doordat ze erg breed zijn. Hiermee verzekeren wij je van een hoge doorstroomcapaciteit en genoeg waterdruk onder je (regen)douche! 

Conclusie

Wij adviseren om een waterontharder te kiezen die overcapaciteit heeft in zowel harsinhoud en zout inhoud (pekelreservoir). Hierdoor heb je ook bij hoger waterverbruik genoeg capaciteit en doorstroming. Hieronder hebben we een tabel gemaakt vanuit waar je gemakkelijk op de productpagina van de juiste waterontharder komt! En bij twijfel; een maatje groter is geen probleem! 

Aantal personen  Minimaal aantal liters hars Geschikte waterontharder
1 -3 7L hars Aquapro Easy Small
(meterkastmodel)
2 -5 10L hars Aquapro Easy Medium
(meterkastmodel)
2 -7 13L hars Aquapro Easy Large
(meterkastmodel)
2 -5 10L hars

Aquapro Allround Black Edition
(open ruimte model)

2 -14 18L of 25L hars Aquapro Allround Black Edition Large
(open ruimte model)
MKB/HORECA 2 x 10L of 2 x 28L hars Duplex Twin Clack 2 x 10L
(open ruimte model)
Bedrijfsmatig vanaf 2 x 60L tot 2 x 200L Duplex Twin Clack 2 x 28L
(open ruimte model)

Kies de waterontharder die bij jou past

Doe de keuzehulp