Werking waterontharder

Veel mensen zijn verbaasd als ze er achter komen hoe complex een waterontharder in elkaar zit. Daarom hebben we hieronder een kort overzicht gemaakt van de belangrijkste dingen die je moet weten over de werking.

Traditionele waterontharder (ionenwisselaar)

De eerste en meest gebruikte manier om water te ontharden is via ionenuitwisseling. Dit type waterontharder werkt met een harscilinder vol met miljoenen kunstmatig gefabriceerde harsbolletjes van slechts enkele millimeters groot. Het hars wordt bij de eerste regeneratie als het ware positief “geladen” met natrium-ionen uit de zouttabletten. Vervolgens stroomt het harde water langs het hars waarbij de kalk-ionen zich hechten aan de harsbolletjes. Omdat er geen ruimte is voor zowel een natrium-ion als een kalk-ion, wordt het natrium-ion losgelaten en aan het water meegegeven. De natrium ionen worden dus uitgewisseld met kalk ionen. Op deze manier wordt kalk uit het water verwijderd en blijft er zacht water over. Zacht water heeft een Duitse hardheid (Dh.) De term “ionenwisselaar” is nu ook gemakkelijker te begrijpen. Er worden dus constant ionen uitgewisseld. Het hars hoeft overigens niet te worden vervangen of bijgevuld. Dit blijft gedurende de levensduur van de ontharder werkzaam.

Wat is regeneren/spoelen?

Bij iedere waterontharder hoort een pekelreservoir met daarin zout. In het pekelreservoir staat een laagje water dat een aantal dagen in contact is geweest met de onderste zouttabletten. Deze maximaal verzadigde zoutoplossing bevat 365 gram zout per liter en wordt langzaam door de harscilinder gespoeld. Het pekelwater wordt tezamen met het opgeslagen kalk naar het riool geloost. Na deze regeneratie zijn de harsbolletjes weer negatief “geladen” waarna het proces weer van voren af aan beginnen. Als laatste stap van de regeneratie wordt de harscilinder nog eens nagespoeld met schoon water. Er blijft dus nooit zout achter in de harscilinder waardoor je nooit zout water zult proeven. Hoe vaak een ontharder spoelt hangt af van de hoeveelheid hars en de hoeveelheid kalk in het water. Een kwalitatief goede waterontharder weet exact wanneer het hars vol is en de regeneratiecyclus moet worden gestart. Lees in dit artikel meer over de regeneratiemethoden van verschillende ontharders.

Zouttabletten

Het regeneratiezout in de vorm van zouttabletten wordt dus gebruikt om pekelwater aan te maken in het zoutreservoir. Wij zijn voorstander van ingedampt zout, ook wel vacuümzout genoemd. Echte vacuüm tabletten hebben een zuiverheidsgraad tussen de 99.8% en 99.99%. Ander zout van slechtere kwaliteit kan schade aan je waterontharder toebrengen. Lees in dit artikel meer over de kwaliteitsverschillen in regeneratiezout.

Verwar een waterontharder niet met een magneet ontharder!

Momenteel zijn magneten erg populair. Helaas worden ze onterecht ‘waterontharders’ genoemd. Een magneet verwijdert geen kalk uit het water. Men claimt dat het kalk wordt ingekapseld waardoor de samenstelling tijdelijk verandert en het zich niet meer af kan zetten tegen gladde oppervlakten. Deze methode hebben wij onlangs nog getest omdat er verschillende meningen waren over dit product. Bij de alle vijf klant werkte het totaal niet. Er is in het verleden ook officieel onderzoek gedaan naar het gebruik van magnetisme en de invloed op kalk in het water. De werking werd namelijk door veel consumenten in twijfel getrokken. Ook gaven de leveranciers weinig tot geen inhoudelijke uitleg. Verwar dus niet een ´echte´waterontharder met een simpele magneet!