Wij helpen je met het kiezen van de juiste waterontharder!
Met onze slimme keuzehulp kies je het juiste model waterontharder voor jouw specifieke situatie. Alles wordt onderbouwd vanuit onze jarenlange ervaring.
Met onze slimme keuzehulp kies je het juiste model waterontharder voor jouw specifieke situatie. Alles wordt onderbouwd vanuit onze jarenlange ervaring.
Wacht niet langer, ga via onderstaande knop direct naar de eerste vraag!
StartenIn de loop van de jaren hebben wij een goed beeld gekregen van goede en minder goede waterontharders. Onze ervaring hebben we verwerkt in een keuzehulp!
Iedere waterontharder regenereert (spoelt) via een besturingsmechanisme. Dit mechanisme kan door verschillende ‘krachtbronnen’ worden aangedreven. Hieronder een overzicht:
230V netstroom met 12V adapter laagspanning
Aangeboden door de meeste aanbieders
Stroomloos via waterdruk
Aangeboden door nog enkele aanbieders
Worden niet meer verkocht
Worden niet meer verkocht
Aangezien handmatig- en batterij aangestuurde waterontharders niet meer worden verkocht, maken we onderstaand de vergelijking tussen elektrische en stroomloze waterontharders. Wij hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet.
Stroomloze waterontharders zijn ontwikkeld omdat vroeger niet overal een stopcontact aanwezig was. Vandaag de dag hebben huizen een veel betere stroomvoorziening. Ook is het aanleggen van een extra stopcontact gemakkelijker geworden. Het hoofdargument voor stroomloze waterontharders is hierdoor grotendeels vervallen.
Stroomloze waterontharders worden nog wel eens gekozen vanwege de stroombesparing en het ‘groene’ imago. De stroombesparing bedraagt ongeveer € 3 per jaar.
Doordat zowel het besturings- als het spoelmechanisme door waterdruk wordt aangedreven, loopt het drukverlies van stroomloze waterontharders op naarmate de waterafname stijgt. Als de waterontharder is aangesloten volgens de wettelijke richtlijnen, kan dit zelfs oplopen tot 1,6 bar. Bij sommige huizen is de waterdruk al minimaal (soms maar 1.5 bar), waardoor je maar weinig druk overhoudt. Dit is duidelijk te merken tijdens het douchen en is een flinke ergernis.
Stroomloze waterontharders worden bij ons daarom vaak aangeschaft in combinatie met een drukverhogingspomp. Hiermee werkt de waterontharder ook tijdens regeneratie en hoge waterafname optimaal. Wij vragen ons af of je het dan nog wel een stroomloze waterontharder mag noemen!
Het plezier van een regendouche vervalt geheel bij te weinig waterdruk . Dit is de reden waarom veel klanten een drukverhoger aanschaffen.
Laten we voorop stellen dat wij niet claimen dat stroomloze waterontharders onveilig zijn. Uit recent onderzoek van Vitens blijkt dat bacteriën beter gedijen in stilstaand water. Tijdens langere afwezigheid zoals vakanties bestaat de kans dat bacteriën groeien in de harscilinder van de waterontharder als dit water stilstaat. Op zo’n moment is het een veilige gedachte als je aangeschafte waterontharder hier (meerdere) oplossingen voor heeft zoals een automatische verversing en/of ontsmettingsmodule. Een stroomloze waterontharder heeft geen maatregelen tegen bacterievorming of stilstaand water. Vandaar dat wij stroomloze waterontharders minder veilig vinden dan elektrische waterontharders.
In het pekelreservoir van een stroomloze waterontharders staan twee zoutblokken van 4 kg in open verbinding met de harscilinders. Hierdoor kunnen zoute dampen voor zoutkristallisatie zorgen. Dit willen zeggen dat een harde `zoutaankoeking´ ontstaat aan de binnen- en buitenzijde van de ontharder als gevolg van verdamping van pekelwater. De zoutblokken kunnen muurvast komen te zitten en zijn moeilijk te verwijderen. De werking van de ontharder kan hiermee in het geding komen. Bij moderne waterontharders is deze constructiefout meestal al verholpen.
Stroomloze waterontharders hebben geen beeldscherm. Wij noemen stroomloze waterontharders ook wel ‘blinde’ waterontharders’. Er is geen inzicht in belangrijke (en interessante) gegevens zoals het aantal liters gezuiverd water, het aantal liters en dagen tot de volgende regeneratie, het aantal regeneraties vanaf ingebruikname, het huidige waterverbruik en het laatste piekverbruik. Vroeger had de consument geen interesse in deze informatie, maar de huidige generatie heeft steeds meer behoefte aan realtime inzicht. Wij merken dat de vraag naar stroomloze waterontharders bij ons hierdoor enorm afneemt.
Bij een stroomloze waterontharder ontbreekt het beeldscherm waardoor je geen inzicht hebt in de prestaties.
Bij elektrische waterontharders gaat tijdens de regeneratie bijna geen druk verloren. Ook tijdens gelijktijdige waterafname geven elektrische waterontharders veel minder drukverlies in vergelijking met stroomloze waterontharders. Dit komt omdat het besturings- en telmechanisme soepel wordt aangedreven door een klein elektromotortje. Een extra drukverhogingspomp is daarom in de meeste gevallen niet noodzakelijk bij een elektrische waterontharder, maar wel leuk om een extra krachtige douche te realiseren! Lees hier meer over onze combideal
Als je eenmaal een hoge waterdruk gewend bent wil je nooit weer anders!
Moderne elektrische waterontharders hebben (meerdere) opties tegen stilstaand water en bacterievorming zoals een vakantiemodus of veiligheidsregeneratie. Er vindt dan volautomatisch een verversing plaats tijdens langere afwezigheid. Het water blijft hiermee vers en veilig om te drinken. Ook hebben veel modellen al een ontsmettingsmodule. (hierover later meer)
Drinkwater moet 100% veilig zijn. Wij garanderen dit door onze moderne veiligheidsopties
Onze elektrische waterontharders zijn voorzien van een helder (kleuren)beeldscherm waardoor veel informatie inzichtelijk is. Ook kunnen hierdoor de veiligheidsinstellingen worden aangestuurd.
Een elektrische waterontharder verbruikt stroom. De kosten hiervan bedragen ongeveer € 3,- per jaar.
In ruimtes waar moeilijk een stopcontact te realiseren is, kan een stroomloze waterontharder een uitkomst zijn.
Mocht je in de beoogde ruimte wel een stopcontact hebben, dan adviseren wij een elektrische waterontharder vanwege bovengenoemde extra’s en voordelen.