De voordelen van zacht water

Het ‘standaard lijstje’ met voordelen

De kans is groot dat je onderstaande ‘standaard’ voordelen van zacht water hebt gehoord.

Besparing is leuk.. maar niet de enige reden om een waterontharder aan te schaffen!

Geld en tijd besparen is natuurlijk erg leuk, alleen merk je hier niet zo veel van. Althans, je kijkt waarschijnlijk niet dagelijks hoe lang je vaatwasmachine nu al mee gaat, hoeveel stroom je hebt bespaard of hoeveel minuten eerder je klaar bent met het schoonmaken van de badkamer. Hoewel deze voordelen in principe al genoeg reden geven om een waterontharder aan te schaffen vinden wij een andere reden minstens zo belangrijk!

Meer comfort.. daar gaat het om!

Een waterontharder zorgt er voor dat je meer comfort ervaart in je dagelijkse leven. Je zult je afvragen wat we hier mee bedoelen en hoe je dit gaat merken. Om je een goed beeld te geven hebben wij aantal standaard ‘dagelijkse rituelen’ geschetst die jij ook gaat ervaren als je straks in het bezit bent van een goede en veilige waterontharder!

08:00 Tandenpoetsen en een glas water drinken

Je wordt wakker, stapt uit bed en eerste wat je doet is je tanden poetsen en een paar slokken water drinken. Het water is lekker van smaak door de afwezigheid van kalk. Hoewel het water geen andere smaak krijgt, proef je dit wel. Het water drinkt gemakkelijker weg en is erg zacht in je keel. Ook na het tandenpoetsen zullen je tanden gladder aanvoelen als ooit tevoren!

Uitleg

Kalkmineralen zijn ruw en zorgen ervoor dat het water stroef aanvoelt. Als het kalk is verdwenen is het water veel gladder van structuur. Dit merk je ook duidelijk bij het handen wassen. Ook je tanden zullen gladder en schoner aanvoelen na poetsen met zacht water.

08:15 Douchen

Uit onderzoek blijkt dat je met hard water automatisch meer shampoo en zeep gebruikt. Met zacht water kun je tot 70% minder zeep of shampoo gebruiken om hetzelfde effect te verkrijgen. Minder shampoo, meer schuim en betere reiniging met zacht water!

Uitleg

Kalkmineralen hechten zich aan shampoo. Zodra dit gebeurt verliest shampoo zijn werking. Dit betekent dat er minder shampoo overblijft om je haar en huid te reinigen waardoor je dus automatisch meer gaat gebruiken. 

08:25 Douchecabine naspoelen

Na een tijdje te hebben gedoucht en nadat je eindelijk alle shampoo hebt weggespoeld stap je onder de douche vandaan. Je spoelt de laatste shampoo resten even van de douchewand en je stapt uit de cabine. Nadrogen van de douchecabine hoeft niet meer, (mocht je dit altijd gedaan hebben) er zal geen kalkaanslag meer hechten aan de wanden. De bestaande kalk zal zelfs wegslijten!

Uitleg

Kalk hecht zich aan ruwe oppervlakten waar al bestaande kalkaanslag op zit. Ook tast kalkaanslag de douchekop aan waardoor deze vaak moet worden gereinigd of vervangen. Als je de waterontharder op 0° Dh instelt dan trekt het kalk aan en zal bestaand kalkaanslag langzamerhand verdwijnen. Hou je sanitair en douchekop daarom als nieuw met zacht water.

08:30 Afdrogen en aankleden

Vervolgens droog je je af met een heerlijk zachte handdoek. Even denk je aan vroeger, toen was dit wel anders. Je handdoek voelde vaak aan als schuurpapier en afdrogen was niet zoals in de meeste luxe hotels.

Uitleg

Met kalkrijk water blijven kalkmineralen aan de vezels van kleding en dus ook handdoeken hangen. Dit kon je alleen oplossen door een dure (chemische) wasverzachter gebruiken, dit hoeft niet meer nu je in het bezit bent van een waterontharder! Dit geldt ook voor kleren welke ook zacht en soepel zullen zijn en tevens minder snel zullen slijten. Je favoriete broek zal dus langer mee gaan. Ervaar het comfort van zeer zachte handoeken die perfect water opnemen!

08:35 Zachte huid en minder droog haar

Nadat je gedouched hebt is je huid heerlijk zacht en glad en zal je haar minder snel uitdrogen. 

Uitleg

Zonder waterontharder is douchewater tot in de kleinste molecuul gevuld met kleine shampoo deeltjes. Door het warme water in de douche gaan je poriën open staan en tijdens het afdrogen kruipen deze minuscule deeltjes shampoo automatisch in de poriën van je huid. Dit is de reden waarom kalkrijk water zorgt voor een droge huid. Het meeste merk je dit aan je gezicht, dat hierdoor trekt en opdroogt. Mensen met huidziekten zoals eczeem, psoriasis hebben van zichzelf al meer last van een droge huid. En hebben dus nog meer baat bij zacht water. Ook in de winter kan de lucht erg koud en droog zijn en kunnen zelfs mensen met een minieme aanleg voor huidproblemen klachten als jeuk en droogheid krijgen. Hard water zal deze klachten versterken. Met een waterontharder kun je dit voorkomen.

Uitleg

Hard water is niet ideaal om koffie en thee mee te zetten. Het lukt wel, alleen vlakt het de smaak af. Je herkent vast wel dat laagje kalkaanslag dat je soms ziet drijven op de hete thee. Als heet water zacht is dan mengt het zich veel beter met de koffie en thee. Dit proef je meteen. Als je koffie met hard water gewend bent, dan kun je maar moeilijk voorstellen wat je mist. Als je eenmaal koffie met zacht water hebt geproefd dan wil je nooit weer anders. 

09:00 Koffie/thee en ontbijt

Vervolgens is het tijd voor ontbijt en je neemt een slok van je vers gezette kop koffie of thee. Onmiddellijk proef je de pure smaak. Dit is hoe koffie of thee bedoelt is.

11:00 Auto/glazen/zonnepanelen wassen

Het is zaterdag en je besluit om je auto, boot of mountainbike even te gaan wassen. Je zult zien dat dit verrassend snel gaat in tegenstelling tot vroeger. Je spuit je de autoshampoo er af met de hogedrukspuit. Het water schuimt enorm en je hoeft maar weinig shampoo in het reservoir van de hogedrukspuit te doen. Nadat je klaar bent laat je auto opdrogen en je ziet dat deze perfect glanzend opdroogt zonder witte kalkvlekken.

Uitleg

Uw motor, auto of boot en zelfs zonnepanelen zullen veel mooier opdrogen nadat u deze heeft gewassen met onthard water. Dit wordt al jaren standaard gebruikt in wasstraten en door professionele reinigingsbedrijven en glazenwassers. Ook na het afspoelen loopt het water sneller van uw auto en na het afzemen zal u geen strepen of kringen meer kunnen vinden op de lak of het glas. Ook zeer geschikt om de ramen van uw woning mee te wassen, zonder strepen of kringen. Hou je zonnepanelen schoon met zacht water en haal het hoogste rendement

18:00 Eten, de lekkerste soep ooit!

Je verse groentesoep is klaar en je realiseert je dat je in lange tijd niet zulke lekkere soep hebt geproefd. Zou dit wat te maken hebben met de waterontharder? Absoluut!

Uitleg

Soep bestaat vooral uit water. De samenstelling van het gebruikte water is erg belangrijk. Water zonder kalk heeft een veel hoger en is dus van invloed op de hoeveelheid ingrediënten die nodig zijn. Het soort water zal dus in hoge mate de smaak en het aanzicht (en dus de waardering) bepalen: gemaakt met dezelfde ingrediënten geeft soep gemaakt van hard leidingwater een andere beleving dan soep gemaakt met zacht water. Tevens zal zacht water groenten ook gelijkmatig gaar maken (ook binnenin) en niet, zoals bij hard water van buiten zacht en week en van binnen hard of half rauw. Het de hardheid en daarbij het oplossingsvermogen van water heeft dus invloed op aroma en smaak. De lekkerste soep maak je alleen met zacht water! bron: wikipedia

19:00 Vaatwasser in en uitladen

Je hebt lekker gegeten en voordat je de vaatwasmachine vult moet hij eerst leeg gehaald worden. Het valt je op dat je servies enorm glanst en schoon lijkt zonder dat je hiervoor extra zout of glansspoelmiddel in de speciale compartimenten je vaatwasser hebt gedaan.

Uitleg

In elke vaatwasser zit al een soort mini waterontharder om kalk en magnesium uit het water te halen. Hier hoort speciaal zout voor te worden gekocht. Als dit niet goed gebeurt, krijg je witte aanslag op je vaat. Zonder zout raakt de waterontharder na verloop van tijd verzadigd en doet dan niet meer goed zijn werk. De kans is groot dat je dit al nooit deed. Maar als je een centrale waterontharder hebt, hoef je dit ook nooit meer te doen en zal je servies en bestek altijd in topstaat zijn! Met zacht water zul je ongetwijfeld complimenten krijgen over je glanzende wijnglazen!

Verwar waterontharders niet met magneten!

Als laatste willen we je er voor waarschuwen dat er momenteel veel magneten worden aangeboden die het kalk niet daadwerkelijk verwijderen en niet dezelfde werking hebben. We hebben het hier over magneten zoals de Amfa4000 die helaas ook waterontharders worden genoemd. Bovengenoemde voordelen zul je met een magneet niet ervaren! 

En nu?

Oke, je bent nu hopelijk overtuigd dat een waterontharder een goede keuze is. Dan komt nu het belangrijkste, namelijk: welke ontharder moet je dan hebben. Er zijn veel verschillende soorten op de markt met enorme prijsverschillen. Geen nood, wij gaan je hierbij helpen. Klik op de keuzehulp en krijg direct inzicht in welke waterontharder het meest geschikt is voor jouw situatie en niet te vergeten, ook voor je portemonnee!

Doe de keuzehulp

Dit is waarom jij voor ons kiest