Korte uitleg; hoe monteer je een waterontharder?

Op deze pagina vindt je een korte uitleg over het plaatsen van een waterontharder. In onze bijgeleverde installatie handleiding gaan we hier dieper in op waardoor zelfmontage prima mogelijk is. 

Download zelfmontagehandleiding

In- en uitgaand leidingwater

Als eerste moet er een ingaande leiding (hard water) en uitgaande leiding (zacht water) worden aangesloten op de waterontharder. In de vaak koperen waterleiding kort na de watermeter wordt hiervoor vaak een aftakking gemaakt naar de waterontharder en weer terug. Je wilt als het goed is in iedere ruimte kunnen genieten van zacht water. Mocht je dus per ongeluk het water pas gaat ontharden na een “aftakking” heb je op die leiding geen zacht water. In onze bijgeleverde handleiding wordt exact uitgelegd hoe je de in en uitgaande leiding goed aansluit. Wij gebruiken altijd RVS flexibele slangen eventueel verlengd met extra leidingwerk.

Spoelwaterafvoer

Vanaf de kop van de waterontharder moet een afvoer worden aangesloten op het riool. Dit is om het spoelwater met daarin het verzamelde kalk af te voeren naar het riool. De spoelwaterafvoer pompt tijdens de regeneratie dit water weg onder druk. Het is dus mogelijk om de spoelwaterafvoer aan te sluiten op een afvoerbuis die hoger gelegen is. Een Aquapro waterontharder kan het zelfs één verdieping hoger afvoeren. Zorg er voor dat de afvoerslang niet in open verbinding staat met de afvoerbuis. Mocht het voorkomen dat het riool verstopt raakt dan mag er geen smerig rioolwater terug in de waterontharder lopen via de afvoerslang. In onze bijgeleverde handleiding wordt exact uitgelegd hoe je dit aansluit.

Pekelwater overloop

Er zit vaak een overloop op het pekelreservoir. Het kan voorkomen dat een waterontharder verkeerd staat afgesteld waardoor deze te veel pekelwater aanmaakt. Vaak blijft dit gelukkig beperkt tot een paar liter. Ook gebeurt het wel eens dat klanten vergeten zijn zout bij te vullen. Als je dan in te snel een complete zak zouttabletten in het pekelreservoir kiept, dan wil het waterniveau nog wel eens te hard stijgen. Dit water kan dan via de overloop drukloos weg lopen. In onze bijgeleverde handleiding wordt exact uitgelegd hoe je de overloop aansluit.

Stekker

Om de ontharder aan te zetten dient er een stopcontact in de nabijheid van de waterontharder te zijn. Een Aquapro ontharder werkt op 230V laagspanning 24V. (stroomverbruik per jaar ca. € 3,-)

Kies de waterontharder die bij jou past

Doe de keuzehulp