Welk regeneratiezout is het beste voor waterontharders?

Zout is een onmisbaar onderdeel van een waterontharder. Het zout ligt in het pekelreservoir en wordt oplost in een klein laagje water. Dit met zout verzadigde water (pekelwater genoemd) wordt gebruikt om de harscilinder te spoelen zodat het opgeslagen kalk wordt verwijdert. In principe is het zout voor een waterontharder hetzelfde als keukenzout. Het enige verschil is de vorm.

Zouttabletten

Het beste is om samengeperste tabletten (vacuümtabletten) te gebruiken die onder hoge druk zijn geperst. Het is belangrijk dat je zouttabletten koopt van de juiste kwaliteit. Goedkopere tabletten zijn in elkaar geperst met minder kracht en herken je doordat ze sneller uiteen vallen. Je kunt dit testen door met je schoenen te proberen een tablet kapot te drukken. Bij een goed zouttablet is dit onmogelijk, deze is te hard. Een B kwaliteit druk je wel kapot. Zouttabletten zijn bij ons te verkrijgens in zakken van 10 en 25 kilo.

Blokzout

Een andere veelgebruikte vorm van zout is blokzout en weegt 4 kg per blok. Dit blok kan rechtstreeks in de waterontharder worden gezet. Dit is erg handig omdat 4 kg gemakkelijk te tillen is, nadeel is bepaalde waterontharder leveranciers de garantie laten vervallen als je geen blokzout gebruikt. Ook de prijs van deze blokken zout tot wel 5x hoger dan normale zouttabletten. Het is dus naast een stukje gemak voor de klant ook een verdienmodel van deze bedrijven. Een ander veel gehoorde klacht is dat deze blokken zout vaak vast komen te zitten in de waterontharder omdat ze uitzetten. De leverancier vraagt dan aan de klant of deze met de boormachine het blok vol met gaatjes te boren waardoor deze uiteindelijk uit elkaar valt en verwijderd kan worden. Een ander nadeel van ontharders op blokzout is dat je maar zoutblokken blijft bijvullen. Niet omdat ze zoveel meer zout verbruiken, maar omdat er maar 2 x 4kg blokken dus totaal 8 kg in gaat. Dit is erg weinig in vergelijking met de gemiddelde waterontharder waarin ca. 15 tot 25 kg zout past. Ook voor ouderen is een ontharder op blokzout hierdoor toch niet handig, men vergeet toch vaak zout bij te vullen. Wij adviseren aan mensen die niet vaak zout willen bijvullen om een grotere ontharder te nemen waarin ca. 50 kg zouttabletten passen. Hiermee hoef je soms maar één keer per jaar zout bij te vullen..

Zoutkristallen los gestort

Als laatste bestaat er los zout wat niet is samengeperst in blokken of tabletten. Het is niet aan te raden om dit te kopen omdat je niet weet wat voor zout het is. Het kan bijvoorbeeld ook strooizout zijn. Ook kunnen er zandkorrels tussen zitten waardoor de zuiger en de cilinder in ontharder kan vast lopen. Om het belang van goed zout te benadrukken bij een klant maken wij wel eens de vergelijking met een brandstofmotor, er hoeven maar een paar zandkorreltjes in de brandstof zitten welke ernstige schade kunnen toebrengen aan de motor.