Verandert de smaak van mijn water?
Als je je hele leven hard water bent gewend en van de ene op de andere dag zacht water drinkt zonder kalk, dan zul je verschil proeven. Iedereen heeft een andere smaak en de meningen verschillen hierover. Soms vinden mensen het direct lekker en soms moeten mensen even wennen aan de ‘nieuwe’ smaak. Vaak vindt men het na enige tijd smakelijker dan ooit. Mocht je toch niet tevreden zijn over de smaak van het ‘nieuwe’ zachte water dan kun je de waterontharder gerust bijstellen, waardoor niet alle kalk wordt verwijderd. Er worden dan enkele graden Duitse Hardheid in het water behouden. Ook kun je het op deze manier afbouwen door de hardheid steeds wat naar beneden bij te stellen. Als voorbeeld maken wij weleens de vergelijking met koffie en suiker. Als je vanaf dag één abrupt stopt met suiker in je koffie dan is dit niet te drinken, maar als je dit afbouwt door steeds wat minder suiker te gebruiken komt er een moment waarbij je echt leert genieten van de pure smaak van koffie zonder suiker. Als je dan weer koffie met suiker proeft is dit ronduit smerig. Ook laten veel mensen de hardheid op bijvoorbeeld 1º of 2º Dh. staan. Wij waarschuwen mensen dan ook om nooit een ontharder te kopen waarbij de hardheid niet kan worden ingesteld. Dan wordt je geen keuze gelaten.
Kan ik een offerte opvragen?
Sinds de nieuwe website in de lucht is richten wij ons op de doelgroep klanten die het leuk vinden om zich online grotendeels te oriënteren. Als hulpmiddel hebben wij daarom onze keuzehulp gelanceerd. Daarnaast hebben wij een 24/7 helpdesk die altijd bereikbaar is en waar al uw vragen worden beantwoordt. Daarnaast kunnen wij op afstand (soms met behulp van een paar foto’s) een offerte maken met daarin een vaste prijs gegarandeerd! Doe hier vrijblijvend een offerte aanvraag!
Wat is Duitse hardheid (Dh)?
Duitse hardheid is de eenheid waarin de totale hardheid wordt uitgedrukt. De totale hardheid bestaat uit kalk en magnesium deeltjes in het water. Deze deeltjes en dan met name calcium zorgen voor kalkaanslag. Als water verhit wordt dan gaat dit proces nog sneller. Daarom zitten waterkokers of de elementen van vaatwassers ook altijd vol met kalkafzetting. Er zijn ook Franse graden en andere meeteenheden. Deze kunnen allemaal omgerekend worden naar Duitse hardheid. Bij 0°Dh zit er geen kalk in en Nederlandse drinkwaterbedrijven mogen maximaal 14°Dh leveren. Meestal is de hardheid in Nederland 8 à 9 °Dh.
Vanaf welke hardheid heb ik een ontharder nodig?
Vanaf ongeveer 4°Dh zijn de voordelen van een waterontharder al merkbaar. Mensen met huidproblemen hebben baat bij zachter water. Kleine kalkdeeltjes kunnen in de porien gaan zitten waardoor een erg droge huid kan ontstaan. Eigenlijk kunnen we stellen dat een waterontharder meer comfort geeft op meerdere vlakken.
Proeft mijn water zout?
Je zult nooit zout water kunnen proeven. De zoutblokjes waarmee de harskern van de ontharder wordt geregenereerd bestaat uit keukenzout (natriumchloride). Van dit zout wordt het natrium gewisseld met kalk en tezamen met de chloride weggespoeld naar de afvoer. De harsbolletjes bevatten daarna alleen nog natrium. Natrium is de helft van keukenzout en alleen met de chloride proeft het zout. Natrium is gezond en een belangrijk in een evenwichtige voeding. Mocht u een natrium arm dieet hebben dan is het nog niet schadelijk omdat de hoeveelheid natrium in het niet bij natrium wat in voeding zit. Als je helemaal geen natrium mag hebben kan je het beter niet drinken. Raadpleeg een arts als je zekerheid wil. De hoeveelheid natrium die de ontharder toevoegt 0,0075 gram (7,5mg) per graad Dh die je er aan kalk uithaalt. De bovengrens in natrium is volgens het drinkwaterbesluit 150mg/l. als je 10 graden zou verwijderen dan zit je nog maar op 75mg/l natrium.
Hoe vindt het bijvullen van het zout plaats?
Hiervoor moet het deksel worden verwijderd of opengeschoven en worden ‘bijgestort’. Sommige mensen gebruiken een schepje of een bakje om de zouttabletten uit de zak te scheppen en in het zoutreservoir te doen als het zoutreservoir wat moeilijker te bereiken is.
Kun je gemakkelijk zien of het zout (bijna) op is?
Ja, je kunt het deksel er af halen en kijken hoe ver het zoutniveau is gezakt. Tevens hebben de Aquapro Easy en en Allround modellen een zoutdetectie systeem die gaat piepen als het zout op is. Alleen moet je deze optie beschouwen als noodoplossing, het systeem zal pas gaan piepen als alle zout is opgelost. Hierdoor ben je eigenlijk al te laat en zul je enkele dagen hard water hebben. Het is daarom beter om zo nu en dan even het zout te controleren en bij te vullen.
Hebben de ontharders ook Wifi?
De Aquapro Easy en Allround zijn Wifi ready. Dit betekent dat er een module op kan worden geplaatst. Vooralsnog hebben we besloten om deze nog niet te leveren omdat de fabrikant deze nog aan het optimaliseren is. Wij komen pas met de module op de markt als het ook echt een meerwaarde biedt en storingvrij werkt.
Hoe lang duurt het regenereren?
Het regenereren duurt ongeveer 45 minuten. Tijdens regeneratie is geen zacht water beschikbaar, daarom staat de ontharder ingesteld om ‘s nachts om 2:00 uur te spoelen.
Maakt het regenereren geluid?
Het geluid van een regeneratie is ongeveer te vergelijken met een stromende kraan. Wij adviseren niet om er naast te gaan slapen, maar als de ontharder in een aparte ruimte staat zoals de meterkast of de trapkast of kelder dan hoor je het meestal al niet meer.
Wat is het zoutverbruik?
Wij hebben onze ontharders afgesteld zodat deze de harscilinder goed reinigt en er geen kalk in blijft zitten. Qua zoutverbruik mag u de regel hanteren van ca. 1 zak zout (25kg) per persoon per jaar. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de instellingen, aantal liters hars, grootte van het zoutvat etc.