Onderhoud en garantie waterontharders

Wij krijgen vaak de vraag of het nodig is om onderhoudscontract af te sluiten na aankoop van een waterontharder. Als antwoord willen we eerst noemen dat onderhoud voor een waterontharder absoluut nodig is en de levensduur van iedere ontharder verlengd. Echter zijn wij van mening dat dit niet perse in contractvorm hoeft worden vastgelegd. Wij werken op afroep, dat betekent dat wij je na 3 jaar opbellen en vragen of je toe bent aan een onderhoudsbeurt. Op deze pagina gaan we dieper in op onderhoud en garantie van een waterontharder.

Wat is onderhoud aan een waterontharder ?

Onderhoud stelt bij een waterontharder niet heel veel voor. Als een waterontharder goed gemonteerd en ingesteld is hoeft er eigenlijk weinig aan te gebeuren. Het onderhoud bestaat dan ook hoofdzaklijk uit controle en schoonmaak werkzaamheden. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden:

1. Inkomende (onbehandelde) waterhardheid testen met hardheidstestset en kijken of dit nog hetzelfde is als genoteerd in de handleiding bij installatie, soms kan de hardheid een beetje zijn verandert door het leidingwaterbedrijf.
2. Controle hardheid na zuivering en zonodig resthardheid bijstellen via mengkraan. Als de hardheid nog laag is mag er vanuit worden gegaan dat de waterontharder nog prima werkt. 
2. Waterontharder op bypass zetten (tijdelijk buiten werking)
3. Zouttabletten verwijderen uit de waterontharder.
4. Waterontharder naar een plaats tillen waar de de zoutbak kan worden uitgespoeld of met een waterstofzuiger de bodem schoonzuigen.  
5. Eventueel harscleaner aanbrengen (eens per 5 jaar)
6. Controle op lekkage van afsluiters, aan en afvoerleidingen 
6. Waterontharder weer terug zetten en afvullen met zout.

Zelf onderhouden is mogelijk bij ons

Vaak doen wij de eerste onderhoudsbeurt en kan indien gewenst de monteur uitleggen hoe dit moet zodat je het zelf kunt doen. Een onderhoudsbeurt bestaat namelijk voor een groot deel uit het controleren van een aantal punten, vergelijkbaar met een APK keuring. Onze monteur legt dagelijks uit hoe je zelf zorgt dat de waterontharder veilig blijft draaien. Uiteraard willen wij je hierin graag ontzorgen. Voor een bedrag van € 150,- nemen we uitgebreid de tijd, kijken we de gehele ontharder na, reinigen we het hars en lopen we de instellingen na.

Preventief onderdelen vervangen?

Sommige bedrijven maken een onderhoudsbeurt ingewikkelder door bepaalde onderdelen in de besturingskop preventief te vervangen. Dit is alleen nodig bij waterontharders zonder stekker omdat deze op waterdruk werken in plaats van elektriciteit. Hierdoor is de kans op slijtage van mechanische delen groter. Bij de Aquapro waterontharders die wij verkopen hoeven geen onderdelen op preventieve basis te worden vervangen.

20 jaar garantie op een waterontharder?

Er zijn veel bedrijven die vele jaren garanties geven op waterontharders (van bijvoorbeeld 15 of 20 jaar). Deze hoge garanties gelden vaak alleen in combinatie met een onderhoudsabonnement. Door het verdienmodel van het onderhoudsabonnement betaalt u als het ware zelf uw 15 jaar garantie. Als u een dergelijke aanbieding heeft liggen, kunt u eens vragen of deze 15 jaar garantie ook geldt zonder onderhoudscontract. U zult zien dat dit geen optie is en dat een onderhoudscontract er gewoon bij hoort.

Bij sommige bedrijven moet je garantie bijkopen

Een andere slimme formule van een aantal bedrijven is bij aanschaf 5 jaar garantie verlenen. (wettelijk is 2 jaar verplicht) Na deze 5 jaar kun je als klant deze garantie verlengen met nog eens 5 jaar voor een flink bedrag. Door de hogere aanschafprijs en de verlengde betaalde garantie betaal je dus ook dubbel en dwars je eigen garantie.

Garantie VTE. 2 jaar op zelfmontage, 10 jaar inclusief montage!

De kwaliteit van onze waterontharders is zeer goed. Wij zijn geven standaard 2 jaar fabrieksgarantie op onze waterontharders, hetzelfde als een koelkast of ander apparaat. Als wij de ontharder voor je installeren dan krijg je 10 jaar garantie. Wij weten dan zeker dat er geen foutjes zijn gemaakt tijdens installatie die een storing kunnen veroorzaken. De meeste storingen van onze waterontharders zijn namelijk te wijten aan menselijke installatiefouten.

Storingen snel opgelost

Uiteraard kan er wat kapot gaan na een aantal jaar, maar dan zullen wij er alles aan doen om u te helpen. Van alle modellen hebben wij genoeg onderdelen op voorraad, een ontharder is dus zo weer gemaakt eventueel door onderdelen op te sturen of door een bezoek van een servicemonteur. Ons concept is gebaseerd een actieve rol van de klant zelf. Dit betekent dat wij bij een storing eerst proberen deze samen met de klant telefonisch op te lossen (wat vaak lukt) Als je onderhoud door ons wilt laten uitvoeren zal dat in nooit op contractbasis gebeuren, maar alleen op afroep. Of dat wij een je een reminder sturen dat het tijd is voor een onderhoudsbeurt en of je hier open voor staat. Bij ons kost een onderhoudsbeurt € 150,- waarbij we de gehele ontharder compleet nakijken. Meestal nemen wij dan ook een nieuwe voorraad zout mee. Wij adviseren maximaal om de 5 jaar een onderhoud uit te voeren.