Wat is kalk in water?

Kalk in water wordt gemeten in hardheid en bestaat uit de mineralen magnesium en calcium. Deze mineralen zijn in miljoenen jaren opgelost doordat het water langs de bodem, rivieren en bergen is gestroomd. De natuur kan het kalk alleen met verdamping weer uit het grondwater krijgen. Het valt dan weer naar beneden in zachte regendruppels.  Gelukkig heeft de mens een waterontharder uitgevonden, zodat we niet verplicht zijn om alleen maar regenwater te drinken als we willen genieten van zacht water zonder kalk!

Kalk in kraanwater

Leidingwater wordt in Nederland door 10 waterleidingbedrijven geproduceerd met ieder een aantal waterproductiebronnen. Ongeveer 60% van het drinkwater wordt geproduceerd uit grondwater en 40% uit oppervlaktewater. Water is nergens hetzelfde en kan uit duizenden stoffen bestaan zoals ijzer, mangaan, zink, chloride etc. Wij zijn gewend dat water uit de kraan altijd schoon en puur is. Dat komt omdat wij geen stoffen meer proeven of zien. Deze zijn gelukkig al verwijderd door het drinkwaterbedrijf op één na; kalk.

Kalk in water Nederland

Gek genoeg wisselt de hardheid enorm in Nederland. Limburg heeft hard water omdat daar veel kalkgesteente in de bodem zit. Dit betekent dat de Duitse hardheid in sommige gebieden maar 3° dH is en andere gebieden wel 16°dH. Soms stellen drinkwaterbedrijven vast dat het drinkwater een grotere hoeveelheid van een bepaalde stof bevat dan is toegestaan. Dit heet een normoverschrijding. Na een normoverschrijding neemt het drinkwaterbedrijf maatregelen zodat het drinkwaterweer weer aan de norm voldoet. In geval van de waterhardheid doen ze hier helaas vrij weinig aan. Wij denken dat dit niet wordt gedaan vanuit kostenoverweging. Kalk verwijderen is toch best duur op grote schaal.

Nadelen kalk in water

De storende en vervuilende factor van kalk ligt aan het calcium. Calcium slaat (vooral bij verhitting) om in calciumcarbonaat, ook wel kalkaanslag of ketelsteen genoemd. Deze hardheid wordt ook wel “blijvende hardheid” genoemd. Blijvende hardheid is alleen te verwijderen met een waterontharder. Calcium veroorzaakt hoofdzakelijk de vervelende kalkaanslag. Deze kalkaanslag gaat hecht zich aan verwarmingselementen en gaat isolerend werken. Hierdoor verbruikt het warmwatertoestel steeds meer stroom totdat er kortsluiting ontstaat en het apparaat (vroegtijdig) kapot gaat.

Kalk in water voorkomen

Er zijn een aantal manieren om kalk in water te voorkomen. De beste manier is om een waterontharder aan te schaffen. Een waterontharder filtert alle kalk uit je leidingwater zodat je de nadelen van kalk niet meer hebt. Dit geeft veel voordelen:

  • langere levensduur apparaten
  • stroombesparing
  • minder schoonmaakmiddelen nodig
  • minder shampoo nodig
  • zachtere was
  • koffie/thee en soep smaakt beter

Lees hier meer over hoe een waterontharder jouw leven gaat veranderen

Duitse hardheid

De tijdelijke en de blijvende hardheid tezamen noemen we de totale hardheid. De eenheid van totale hardheid in Nederland is officieel mmol per liter (mmol/L). De eenheid Duitse graden is het meest bekend en meest gebruikt (DH, °DH, °D, GH, °THH) . In Frankrijk maakt men wel gebruik van de graden Franse Hardheid (°F.). In Amerika rapporteert men in parts per million (ppm).

Zelf meten, erg zinvol en leuk!

Wij vinden dat u moet weten wat uw exacte hardheid is voordat u wellicht overgaat tot het aanschaffen van een waterontharder. Op internet is hierover ook wel informatie te verkrijgen, maar dit is vaak niet accuraat. Daarom geven we je een gratis testset voor waterhardheid t.w.v € 25,- Gebruik hiervoor de actiecode gratistestset

Kies de waterontharder die bij jou past

Doe de keuzehulp