Wat is de levensduur van een waterontharder?

We krijgen veel vragen over de levensduur van een waterontharder. In principe kan een ontharder erg lang mee gaan. We hebben wel modellen vervangen die meer dan 20 jaar hadden gedraaid. Vaak waren dit de oerdegelijke  Fleck analoog modellen. Zoals de meeste huishoudelijke apparaten is de levensduur afhankelijk van een aantal factoren. De gebruiksintensiteit heeft de grootste invloed op de levensduur. Toch kan met goed onderhoud een waterontharder gemakkelijk 15 tot 20 jaar draaien. Het hars blijft sowieso erg lang goed en slijt bijna niet. Hieronder meer informatie over de levensduur.

Menselijke fout vaak oorzaak storing

Vaak is een storing/defect te wijten aan menselijke fouten van de leverancier of de eindgebruiker. Gelukkig zijn deze ´storingen´ goed op te lossen als de leverancier alle reserve onderdelen op voorraad heeft. Wij vinden dat ook na de garantieperiode de reserveonderdelen tegen een laag bedrag worden geleverd kunnen worden zodat de optimale levensduur van de waterontharder wordt benut. Hieronder een lijstje met de meest voorkomende oorzaken van storingen door onjuist gebruik:

  • verkeerd of vervuild zout gebruik (door bijv. korreltjes zand kunnen de zuigers verstopt raken)
  • zoutresrevoir te lang niet schoon gemaakt waardoor viezigheid vanaf de bodem wordt opgezogen
  • overbelasting van de waterontharder (combinatie van een te hoog waterverbruik en te kleine waterontharder)
  • een te ruwe behandeling van het apparaat (gemonteerd in de garage, fietsen vallen er tegen aan etc)
  • open laten staan van de zoutklep waardoor er ongewenst vuil (zand, stof of ongedierte) in het pekelreservoir kan vallen
  • te lang geen zout bijgevuld waardoor de harskern oververzadigd raakt.

Door bovenstaande oorzaken treden de meeste storingen op. Helaas worden waterontharder hierdoor vaak afgeschreven en weggegooid. Dit zal bij ons niet gebeuren. Wij gaan je voor bovenstaande fouten behoeden. Als je zelf monteert leggen wij precies uit waar je om moet denken. Als je de montage aan ons overlaat dan garanderen wij dat de waterontharder foutloos wordt gemonteerd en krijg je 10 jaar garantie.

Toch een storing?

Als er iets kapot gaat, dan is dit meestal het interne mechanisme. Uit ervaring kunnen we zeggen dat stroomloze waterontharders eerder kapot gaan. Deze modellen worden aangedreven door de inkomende waterdruk. Bij deze waterontharders is het dan ook aan te raden minimaal elke 3 tot 5 jaar mechanische onderdelen preventief te vervangen. Bij een elektrische waterontharder hoeven er geen onderdelen preventief te worden vervangen. Mocht het besturingsmechanisme van een van onze waterontharders kapot gaan, dan kunnen wij gemakkelijk een compleet nieuw mechanisme leveren. Hiermee is het belangrijkste onderdeel weer helemaal in orde!

Kies de waterontharder die bij jou past

Doe de keuzehulp