Keuze 3
Nat of droog zoutbed?
Wellicht heb je van de termen ‘nat’ en ‘droog’ zoutbed of ‘proportionele bezouting’ hebt gehoord. Voordat we hierover meer uitleggen is het handig om te weten dat een waterontharder zout water gebruikt om het hars te reinigen. Er kan maximaal 365 g natriumchloride (zout) in één liter water worden opgelost. Het water is dan maximaal verzadigd met zout. Dit noemen we pekelwater.
Werking droog zoutbed
Met een ‘droog zoutbed´ heeft het pekelwater een lagere zoutverzadiging doordat het water pas vlak voor de regeneratie in contact komt met de zouttabletten. Het hars wordt dus gereinigd met water waarin maar de helft (182 gr.) of zelfs minder zout is opgelost. Het resultaat is minder zoutverbruik per regeneratie, maar in feite wordt het hars dus gereinigd met minder zout.

Geschikt voor de industrie
Een droog zoutbed wordt hoofdzakelijk toegepast bij erg grote waterontharders in bijvoorbeeld fabrieken. Bij een nauwkeurige instelling kan ongeveer 20% zout worden bespaard. Voor een fabriek die 80 pallets zout (à 40 zakken) per jaar verbruikt is dit een aantrekkelijke keuze.

Droog zoutbed voor consumenten?
Momenteel zijn fabrikanten aan het experimenteren met een droog zoutbed in waterontharders voor consumenten. Ook wij hebben deze techniek uitvoerig getest en zijn tot de conclusie gekomen dat het erg moeilijk is om iedere regeneratie dezelfde mate van verzadiging te verkrijgen. Het niveau van het zout in het pekelreservoir wisselt namelijk voortdurend, waardoor ook de zoutverzadiging in het water wisselt en daarmee ook de harsreiniging.
Vaak te weinig zout
Het gevolg is dat het pekelwater te weinig zout bevat waardoor het hars soms maar voor de helft effectief gereinigd wordt. Met een droog zoutbed verbruik je minder zout maar reinig je dus ook effectief het hars. Hierdoor moet er weer vaker een regeneratie plaats vinden.

En de zoutbesparing dan?
De zoutbeparing is bijna verwaarloosbaar. Een zakje zout kost namelijk ongeveer 8 euro. Gemiddeld gezien verbruikt een gezin van 4 personen ongeveer 5 zakjes zout per jaar. Met een droog zoutbed (mits correct afgesteld) kun je omgerekend één zakje zout per jaar besparen. Dit komt dus neer op een netto besparing van 8 euro per jaar.
Droog zoutbed, weinig meerwaarde
Wij hebben in de loop van de jaren veel problemen ondervonden met een droog zoutbed in waterontharders en adviseren daarom het vertrouwde ´natte´ zoutbed. In onze ogen is de droog zoutbed techniek nog niet goed doorontwikkeld voor kleinere consumenten waterontharders. Gezien de complexiteit van deze techniek (kans op onvolledige harsreiniging) en de geringe zoutbesparing, vragen wij ons dan ook af wat de meerwaarde is.
.