Werking van een waterontharder
Veel mensen zijn verbaasd als ze horen hoe complex een waterontharder in elkaar zit. Toch is het best wel interessant en leuk om te weten hoe een waterontharder werkt.
Veel mensen zijn verbaasd als ze horen hoe complex een waterontharder in elkaar zit. Toch is het best wel interessant en leuk om te weten hoe een waterontharder werkt.
De meest gebruikte manier om water te ontharden is via ionenuitwisseling. Dit type waterontharder werkt met een harscilinder vol met miljoenen kunstmatig gefabriceerde harsbolletjes van enkele millimeters groot. Het hars is positief “geladen”. Als er vervolgens hard water langs het hars stroomt hechten de kalkdeeltjes zich aan hechten aan deze harsbolletjes. Op deze manier wordt kalk uit het water verwijderd en blijft er zacht water over. De term “ionenwisselaar” is nu ook gemakkelijker te begrijpen. Het hars hoeft overigens niet te worden vervangen of bijgevuld. Dit blijft gedurende de levensduur van de ontharder werkzaam.
Bij iedere waterontharder hoort een pekelreservoir met daarin zout. In het pekelreservoir staat een laagje water dat een aantal dagen in contact is geweest met de onderste zouttabletten. Deze maximaal verzadigde zoutoplossing bevat 365 gram zout per liter en wordt langzaam door de harscilinder gespoeld. Het pekelwater wordt tezamen met het opgeslagen kalk naar het riool geloosd. Na deze regeneratie zijn de harsbolletjes weer negatief “geladen” waarna het proces weer van voren af aan beginnen. Als laatste stap van de regeneratie wordt de harscilinder nog eens nagespoeld met schoon water. Er blijft dus nooit zout achter in de harscilinder waardoor je nooit zout water zult proeven. Hoe vaak een ontharder spoelt hangt af van de hoeveelheid hars en de hoeveelheid kalk in het water. Een kwalitatief goede waterontharder weet exact wanneer het hars vol is en de regeneratiecyclus moet worden gestart. Lees in dit artikel meer over de regeneratiemethoden van verschillende ontharders.
Het regeneratiezout in de vorm van zouttabletten wordt dus gebruikt om pekelwater aan te maken in het zoutreservoir. Wij zijn voorstander van ingedampt zout, ook wel vacuümzout genoemd. Echte vacuüm tabletten hebben een zuiverheidsgraad tussen de 99.8% en 99.99%. Ander zout van slechtere kwaliteit kan schade aan je waterontharder toebrengen. Lees in dit artikel meer over de kwaliteitsverschillen in regeneratiezout.
Momenteel zijn magneten erg populair. Helaas worden ze onterecht ‘waterontharders’ genoemd. Een magneet verwijdert geen kalk uit het water. Men claimt dat het kalk wordt ingekapseld waardoor de samenstelling tijdelijk verandert en het zich niet meer af kan zetten tegen gladde oppervlakten. Deze methode hebben wij onlangs nog getest omdat er verschillende meningen waren over dit product. Bij de alle vijf klant werkte het totaal niet. Er is in het verleden ook officieel onderzoek gedaan naar het gebruik van magnetisme en de invloed op kalk in het water. De werking werd namelijk door veel consumenten in twijfel getrokken. Ook gaven de leveranciers weinig tot geen inhoudelijke uitleg. Verwar dus niet een ´echte´waterontharder met een simpele magneet!