Keuze 4 van 4
Maatregelen tegen bacteriegroei
Met maatregelen Zonder maatregelen Ga een stap terugKorte uitleg: met maatregelen tegen bacterievorming (zoals automatische verversing, ontsmettingsmodule en vakantiemodus) blijft het water in je waterontharder in optimale conditie.
Extra toelichting
Je bent aangekomen bij het laatste en misschien wel belangrijkste keuzemoment: voorkoming van bacterievorming in je waterontharder. Moderne waterontharders zijn vaak voorzien van één of meerdere opties ter preventie van bacteriegroei en legionellabesmetting. Op deze pagina gaan we dieper in op deze veiligheidsmaatregelen.
Bacterievorming in een waterontharder
Leidingwater in Nederland is van zeer goede kwaliteit. Het aantal bacteriën in het leidingwater wordt uitgedrukt in kve (kolonie vormende eenheden). Het kiemgetal mag in Nederland maximaal 100 kve per ml zijn. Meestal is dit veel lager of zelfs 0 kve per ml. Dit willen we zo houden!
Stilstaand water
Bacteriën gedijen goed in stilstaand water. In de meeste gevallen is een verhoogd kiemgetal bij consumenten te wijten aan stilstaand water. Tijdens langere afwezigheid zoals vakanties kunnen deze bacteriën groeien in de harscilinder. Op zo’n moment is het toch een veilige gedachte als je aangeschafte waterontharder hier (meerdere) oplossingen voor heeft.
Maatregel 1. Ontsmettingsmodule
Een ontsmettingsmodule (ook wel chloormodule of desinfectie-unit genoemd) is een veelgebruikte manier om bacteriën te voorkomen. Door middel van elektrolyse maakt de waterontharder automatisch en op een natuurlijke manier natriumhypochloriet aan. Natriumhypochloriet staat beter bekend als chloor.
Klein beetje chloor, maar net genoeg
Het pekelwater bevat dus alleen tijdens de regeneratie een klein beetje chloor wat zorgt voor desinfectie van de harskolom en de cilinderwand. De chloordosering is erg klein en komt niet in het drinkwater. Toch zorgt deze optie ervoor dat bacteriën geen kans maken. Een uitbraak begint altijd met één bacterie, die na een aantal keer vermenigvuldigen uitmondt in een kolonie. Juist dit kleine beetje chloor voorkomt dat de eerste bacterie zich kan hechten waardoor een besmetting wordt tegengegaan!
Maatregel 2. Veiligheidsregeneratie
Een andere manier om bacteriegroei te voorkomen is een veiligheidsregeneratie. Met deze functie regenereert de waterontharder automatisch als je (lang) afwezig bent. Meestal staat deze optie standaard ingesteld op 7 dagen. Als je dus na 7 dagen nog geen water hebt verbruikt, spoelt de ontharder automatisch. Deze functie werkt alleen bij bepaalde elektrische waterontharders.
Maatregel 3. Vakantiemodus
De vakantiemodus is doorontwikkeld vanuit de veiligheidsregeneratie. Het verschil met de veiligheidsregeneratie is dat de waterontharder met een vakantiemodus automatisch spoelt tijdens (te lange) afwezigheid van de gebruiker en daarbij geen zout verbruikt. Door de combinatie van de ontsmettingsmodule, de veiligheidsregeneratie (met zout) en de vakantieregeling (zonder zout) hebben bacteriën geen schijn van kans!
Conclusie
Wij vinden drinkwaterveiligheid erg belangrijk en adviseren altijd een waterontharder met één of meerdere opties ter preventie van bacteriebesmetting.
Mocht je twijfelen of een waterontharder deze opties wel of niet heeft, bekijk dan eerst of er een stekker aanwezig is. Een stroomloze waterontharder kan namelijk geen opties tegen bacteriën hebben.