Wat is de terugverdientijd van een waterontharder

Wij zijn van mening dat een waterontharder meer bijdraagt aan extra comfort dan financieel besparing. Onder comfort verstaan wij het douchen met zacht water, een sterk verbeterde koffie en thee smaak, een super zachte was en de vele uren die je kunt besparen met schoonmaakwerkzaamheden. Toch wordt een waterontharder vaak in het rijtje geplaatst van duurzame investeringen zoals zonnepanelen, warmtepompen, isolatie of vloerverwarming. Veel bedrijven laten het zo overkomen dat je ontzettend veel geld met je waterontharder bespaart. Dit is niet altijd waar. De terugverdientijd hangt af van een aantal factoren zoals de aanschafprijs, kosten van het soort zout, garantie en onderhoud. Als de prijs van deze factoren uit balans is dan zal de ontharder niet terugverdient worden. Wij gaan je geen overdreven aantrekkelijke terugverdientabellen voorschotelen zoals andere bedrijven doen. Op deze pagina willen wij je juist een reëel beeld geven wat je redelijkerwijs mag verwachten op gebied van geldbesparing bij gebruik een goede waterontharder.

Besparing in euro’s

Het is moeilijk om onderstaande besparingen in euro´s uit te drukken omdat dit niet voor iedereen hetzelfde is. Toch zijn onderstaande feiten bewezen. Dit mag je verwachten:

  • 70% minder schoonmaakmiddelen, shampoo en zeep nodig.
  • veel langere levensduur elektrische apparaten kranen en douchekop
  • kleding en wasgoed gaat langer mee en hoeft minder heet te worden gewassen
  • geen energie verliezen door kalkafzetting in apparaten
  • hoger rendement zonnepanelen bij reiniging zacht water zonder kalk
  • minder schoonmaakwerkzaamheden sanitair en ramen (als je je uren bekijkt als geld)

Kosten aanschafprijs

Om het financiële voordeel van een waterontharder uit te kunnen rekenen is de aanschafprijs de belangrijkste factor. Des te lager de aanschafwaarde des te sneller de waterontharder is terugverdiend en je geld gaat overhouden. De gemiddelde prijs van een waterontharder in Nederland varieert van ca. € 1800,- tot wel € 2400,- inclusief de btw. Om financieel te profiteren van een waterontharder is het daarom belangrijk om de aanschafprijs zo laag en de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden.

Hoe wij onze prijzen laag houden

Aanschafprijs is de belangrijkste factor voor de consument. Wij proberen onze prijzen zo laag mogelijk te houden door volledige automatisering van de verkoop, administratie en debiteuren. Hierdoor houden wij onze overheadkosten zo laag als mogelijk. Onze kundige klantenservicemedewerkers proberen onze klanten zo veel mogelijk telefonisch en online te adviseren tijdens de oriëntatie en aankoopfase. Hierdoor hoeven er geen dure vertegenwoordigers meer langs hoeft te komen. Deze strategie maakt het terugverdienplaatje voor de klant al direct een stuk aantrekkelijker. Ondanks dat wij waterontharders aanbieden die zijn voorzien van veel opties en mogelijkheden lukt het ons om gemiddeld 400 euro goedkoper te zijn dan het gemiddelde waterontharderbedrijf. (waterontharders met weinig veiligheids- en uitlees opties zijn vaak goedkoper)

Garantie waterontharder

Ieder elektrisch apparaat heeft een standaard fabrieksgarantie van 2 jaar. Extra garantie betaal je als consument vaak zelf. Als je bijvoorbeeld in de mediamarkt een laptop aanschaft kun je er vaak voor een bepaald bedrag per maand een verzekering of extra garantie kopen. Wij zien dat veel waterontharder bedrijven dit verpakken in de aanschafprijs door deze te verhogen. Ook zijn er aanbieders die de eerste 5 jaar volledige garantie bieden en vervolgens de garantietermijn verlengen door een onderhoudsbeurt uit te voeren. Om je garantie dus te behouden ben je telkens verplicht om opnieuw honderden euro’s uit te geven terwijl een goede waterontharder minimaal 10 tot 15 jaar mee hoort te gaan. Wij vinden het eerlijker om gewoon te noemen hoeveel jaar garantie je krijgt. Mocht je een langere garantietermijn willen, dan is het logisch dat wij een hogere prijs rekenen om de garantietermijn financieel in te dekken.

Conclusie

Wij raden aan om een waterontharder te kopen voor je eigen comfort, de financiële besparingen en om het milieu een beetje te ontlasten. Wij geven je geen rendementsberekening en terugverdientijd omdat dit afhangt af van de aanschafprijs, zoutprijs, onderhoud en garantie en kwaliteit van de ontharder. Wat wij wel kunnen garanderen is dat als je een ontharder bij ons koopt, je absoluut eerder gaat besparen en het toestel ´terugverdient´ hebt dan bij een ander waterontharder bedrijven met veel hogere prijzen. Wij hopen je hiervan te overtuigen door een eerlijk advies te geven op onze informatiepagina’s.

Kosten zout

Een aspect die ook invloed heeft terugverdientijd van een waterontharder zijn de zoutkosten. Zout is verkrijgbaar in verschillende vormen (tabletten, blokken etc.). De meest voorkomende vorm zijn de vacuüm geperste zouttabletten in zakken van 10 kg en 25 kg. Gemiddeld kost één zak van 25 kg ca € 8,- Het gemiddelde zoutverbruik is ca. 1 zak van 25 kg per persoon per jaar. Een huishouden met 4 personen verbruikt dus 100 kg zout ter waarde van € 32,-. Er zijn ook bedrijven die aan het zoutverbruik een verdienmodel hebben gekoppeld. Men verkoopt dan waterontharders waarin alleen blokken zout passen. De prijs van blokzout is een stuk duurder dan de zouttabletten. Het terugverdienpunt ligt dan logischerwijs veel verder weg.

Kies de waterontharder die bij jou past

Doe de keuzehulp